Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obrotomierz do t1
Autor Wiadomość
goltupoland Offline
amore
*


Liczba postów: 52
Imię: Cejot
Skąd: Lubartów
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #1
Obrotomierz do t1
No siema. Kupiłem ostatnio obrotomierz elektroniczny na 12v i chciałbym się dowiedzieć, czy po podłączeniu obrotomierza do aku 12v będzie działał dobrze. Teraz właśnie podłączyłem i działa, ale wskazuje błędne obroty i wariuje, a to pewnie przez instalację 6v. I też, czy można w jakiś sposób zrobić ładowanie akumulatora, żebym go tak często ładować nie musiał.




Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2022 00:26:40 przez goltupoland.)
30-06-2022 00:24:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
tomangelo Offline
Nowy
*


Liczba postów: 75
Imię: tomangelo
Skąd: Polska
Pojazd: Romet Komar
Post: #2
RE: Obrotomierz do t1
Jak masz oryginalną instalację to raczej mało prawdopodobne że będziesz mieć ładowanie akumulatora, raczej spowalnianie jego rozładowania, więc i tak bez doładowywania się nie obejdzie. Jedno że te instalacje były na styk bez dodatkowych akcesoriów, a do tego będziesz musiał zamieniać 6V->12V, co będzie generować jakieś straty w mocy.

Alternatywą byłby zapłon CDI, droższy gips, ale za to od razu 12V i wymaga mniej obsługi niż oryginalny.
30-06-2022 01:15:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bob_Harley Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 233
Imię: Bob
Skąd: Świętokrzyskie
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #3
RE: Obrotomierz do t1
ja kupiłem obrotomierz 12v do ogara 200 i działa, a podłączyłem go tak: plus i minus wg instrukcji (w tym do akumulatora 12v w schowku - bez ładowania, po prostu doładowuje go ładowarką), a kabelek sygnałowy owinąłem wokół kabla W/N. Kiedy go podłączałem pod styk cewki W/N bezposrednio to wskazywał obroty x2, no i radziłbym jakis wylacznik zastosowac do obrotomierza bo nawet na zgaszonym silniku, pobiera jakistam prąd i rozładowuje aku przez to, ja mam taki hebelek przy schowku
30-06-2022 01:37:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
goltupoland Offline
amore
*


Liczba postów: 52
Imię: Cejot
Skąd: Lubartów
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #4
Obrotomierz do t1
Dobra dzięki, chyba po prostu będę go ładować, pstryczek do wyłączania też se dam, a ładowanie to może kiedyś.

Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
30-06-2022 09:29:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
tramwajarz Offline
Król Śmieciarek xd
*


Liczba postów: 2,080
Imię: Daniel
Skąd: Rzgów/k.Łodzi
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #5
RE: Obrotomierz do t1
wystarczy miec obrotek na baterie ten za ok 40zł ,ew miec ladowanie z pradnicy co da sie zrobić bezinwazyjnie

Romet 50-T1 1979


Romet Jaguar
30-06-2022 19:14:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
goltupoland Offline
amore
*


Liczba postów: 52
Imię: Cejot
Skąd: Lubartów
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #6
Obrotomierz do t1
Obrotomierz mam wskazówkowy, kupie akumulator i zobaczymy co się będzie działo

Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
30-06-2022 19:35:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Komar 4, 2338 - kolejny ...
Ostatni post: joozek
Dzisiaj 23:12:53
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 468
DKW RT 3 PS/ RT-100 - pra...
Ostatni post: Jorginsson
Dzisiaj 22:53:42
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 3810
Janusz- Polonez Caro Plus...
Ostatni post: zaz
Dzisiaj 22:53:42
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 40
Pytanko do rowerowcow Rom...
Ostatni post: marwaski
Dzisiaj 21:40:30
» Odpowiedzi: 17
» Wyświetleń: 360
Jak wysłać rame komar
Ostatni post: Debesta
Dzisiaj 20:17:27
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 24
Moje rowery: Wagant, Wigr...
Ostatni post: zaz
Dzisiaj 17:47:28
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 93
Romet 2375 Krzycha
Ostatni post: jacomoto
Dzisiaj 12:06:21
» Odpowiedzi: 29
» Wyświetleń: 646
Romet 205 Ogar by jacomot...
Ostatni post: jacomoto
Dzisiaj 02:15:40
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 310
Komarek
Ostatni post: Deecuu
Wczoraj 21:32:37
» Odpowiedzi: 94
» Wyświetleń: 21068
Romet Ogar 200 Spacemana1...
Ostatni post: Spaceman164
Wczoraj 21:29:15
» Odpowiedzi: 83
» Wyświetleń: 3868
stopki centralne ogar 200...
Ostatni post: sa1at
Wczoraj 19:27:06
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 40
Ramy Rometa - jazda i bez...
Ostatni post: Spaceman164
Wczoraj 13:09:03
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 208
[K] Gaźnik Romet Chart
Ostatni post: Przemas123
Wczoraj 11:56:10
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 810
Od czego ten wałek po pra...
Ostatni post: Szymon Kowalski
Wczoraj 11:48:25
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 82
Ile to może być warte ? ...
Ostatni post: Debesta
Wczoraj 00:54:41
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 84

Reklama