|
Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 224
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
(22-01-2026 22:36:35)łogór 200 napisał(a): To proszę sprawdzić zrzucić głowice 5 min roboty,proszę diagnostykę zrobić składu mieszanki czy ubogo czy bogato,zapłon proszę poprawnie ustawic podstawy
Wiesz, ja jestem ogólnie mechanicznym lajkonikiem. Po trochu się edukuję - demontaż przedniego koła już za mną, rozbiórka gaźnika (częściowa) też, do tego trochę zabaw z kablami. W weekend sprawdzę tylne koło, też debiucik. I tak po trochu.
Ale kap ani głowicy jeszcze nie ściągałem (no dobra, w motorynce zdejmowałem cylinder, ale to było jakoś w zeszłym stuleciu).
Co do zapłonu - nie ja ustawiałem i nie sprawdzałem (i jeszcze nie wiem jak to się robi - z zapłonem z kolei bawiłem się ostatnio 15 lat temu jak montowałem CDI w Jawie 350, ale też już nic nie pamiętam), ale rzekomo jest ustawiony wyjściowo na 2mm, a moduł ma zmienny kąt wyprzedzenia...
Ale muszę poszukać jakichś filmików instruktażowych, bo ten zapłon też mi po głowie chodzi od jakiegoś czasu.
Na razie w weekend przejrzę tylny hamulec i wrzucę z powrotem dyszę 90. Jeśli wszystko wróci do stanu sprzed tygodnia, to będzie znaczyło, że winowajcą była dysza, a jeśli problem się utrzyma to będzie znaczyło, że coś jeszcze się rypło.
Mój Ogar 200
|
|
| 23-01-2026 12:44:38 |
|
|
Norweski Zomowiec
Mechanik

Liczba postów: 1,975
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
Pastę zaworową stosowałbym do połączeń stożkowych, np. magneto w Rometach. Ja robiłem to w ten sposób: najpierw mierzyłem wartość squisha. Z tego co pamiętam, wynosiła ok. 1,2 mm. Następnie oddawałem cylinder do tokarza, który planował go o 0,4 mm (ewentualnie można zebrać tylko tyle, aby wyrównać płaszczyznę. Usługa kosztuje ok. 20 zł). Głowicę docierałem na mokrym papierze ściernym ułożonym na szkle, aż do uzyskania squisha na poziomie 0,7 mm. Uszczelkę robiłem z puszki aluminiowej, wycinałem i potem grzałem palnikiem, aby była elastyczna. Coś grubszego, to arkusz blaszki miedzianej 0.3 / 0.5mm na allegro i tak samo robić.
Najlepiej ustawić tłok w GMP w cylindrze, bez głowicy i wtedy ocenić ile toczyć. W ogarze 200 jest inne mocowanie, to tylko stoczyć nadmiar tulei
|
|
| 23-01-2026 18:38:33 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości
|
|