Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
Jaki stary motorower do 3 tysięcy ?
Autor Wiadomość
Frytka Offline
Nowy
*

Liczba postów: 2
Imię: Frytka
Pojazd: Inny
Cześć wszystkim , mam takie pytanko , Jaki motorower lepiej ? Ogara 200 , komara 2350 , komara 2330 czy jakąś motorynkę ? Pojazd używałbym do dojazdu do szkoły , na zajęcia i do domu czyli jakieś 120 km dziennie ( nie codziennie Wink), i dobrze żeby się zbytnio nie psuł . ( Jeszcze zastanawiałem się nad jawą mustangiem ale podobno słabe som ) .Confused
Wczoraj 18:15:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
romek Offline
019 rzondzi
*

Liczba postów: 2,527
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
RE: Jaki stary motorower do 3 tysięcy ?
Szczerze, jeśli chcesz kupić pojazd do jazdy codziennej to radzilbym Ci kupić coś bardziej współczesnego. Do 3 tysięcy i żeby był jak rozumiem z dokumentami kupisz bazę, i owszem da się to zrobić tak żeby w miarę bezawaryjny był ale włożysz worek pieniędzy. No chyba że masz zapał. Ale w przeciwnym razie to będzie dla ciebie udręka uwierz.
Wczoraj 19:01:11
Miczix Offline
Nowy
*

Liczba postów: 8
Imię: Michał
Pojazd: Romet Pony
Siemka. Jawa mocowo wypadnie chyba najlepiej ze wszystkich wymienionych, za nią Ogar 200, którego da się "odblokować" i wtedy chyba jedzie podobnie do jawki, komarki i motorynka są ogólnie fajne, ale na takiej trasie chwile czasu Ci zejdzie zanim dojedziesz, a poza tym są jedno osobowe w przeciwieństwie do Ogara i Mustanga, więc w razie czego ciężko kogoś lub coś większego przewieść. I tak jak kolega wyżej napisał, trzeba mieć świadomość możliwych awarii w przypadku wszystkich.
Wczoraj 19:05:09
Dawdzio Online
Hold my mustache!
Moderatorzy

Liczba postów: 2,636
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
Z dwubiegowych Rometów to praktycznie jeden czort. Silnika Jawy osobiście nie poleciłbym największemu wrogowi, chociaż są ludzie wciskający wszystkim wokół, że więcej niż połowę przebiegu udaje im się przejechać.
Do normalnego jeżdżenia można, czemu nie. Osobiście celowałbym w Ogara 205 albo 50-T-1, ale z dwubiegowym silnikiem. Proste, pełnowymiarowe i z jak najmniejszą ilością części typowych dla danego modelu. Simson to już inna liga, ale raczej też i nie ten budżet.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
Wczoraj 20:36:44
Frytka Offline
Nowy
*

Liczba postów: 2
Imię: Frytka
Bardziej mi chodziło tylko o to które najlepsze bo kij z naprawami ( raczej większość napraw dam radę wykonać ) ale też nie chciałbym codziennie naprawiać takiego sprzętu bo naprzykład się "zsypie" silnik horse a jeszcze jednak mój budżet to jakieś 5 tysięcy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 20:40:40 przez Frytka.)
Wczoraj 20:38:26
grz3513k Online
Uczeń
*

Liczba postów: 127
Imię: Grzegorz
Pojazd: Romet Ogar 200
Jeżeli koniecznie musi być to klasyk do 3000zł to aby poruszać się z godną prędkością to proponuje jawę mustang albo ogara 200, taniej znajdziesz ogara 200 niż jawke z papierami, tylko kupując taki sprzęt musisz liczyć się z wydatkami, z czasem na pewno wsadzisz niego równo wartość ceny zakupu oczywiście jeżeli zależy ci, żeby ładnie pracował i wyglądał, Jeżeli wsadzisz w niego worek pieniędzy tak jak napisał powyżej Romek to powineś mieć spokój z naprawami ale jak nie chcesz się z tym "brudzić" to raczej odradzam zacytuje tu taki cytat "Są w życiu rzeczy, które warto i są takie, które się opłaca…… i nie zawsze to co warto – się opłaca, nie zawsze to co się opłaca – warto" ale jeżeli naprawianie takiego rometa czy jawki sprawiało by ci przyjemność to czemu nie spróbować? W każdej chwili możesz go sprzedać. Ale wracając do realności to prawdę mówiąc jeżeli chcesz jeździć na co dzień i nie grzebać przy nim co drugi dzień to lepiej kup jakiś współczesny motorower na przykład z silnikiem am6 albo jakiegoś "chinola" zaoszczędzisz sobie czas, nerwy i pieniądze. Pozdrawiam Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 20:55:33 przez grz3513k.)
Wczoraj 20:51:54
Dawdzio Online
Hold my mustache!
Moderatorzy

Liczba postów: 2,636
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
To jest jedno i to samo. Najmniej problematyczne są dwa biegi w nodze, bo jest to najprostszy system. Biegi w ręce dorzucają kilka elementów, trzeci bieg też trochę komplikuje.
Jawę miałem z symbolicznym przebiegiem i to była niekończąca się awaria. Komary odpalałem po kilkudziesięciu latach postoju, zatarte czy z silnikiem rozebranym i wrzuconym do wiadra z sianem. To prosta konstrukcja i to jest ogromna zaleta silników Dezametu, ale przez to nie wykorzystuje swoich pełnych możliwości jak np. Simson.

Wybierz coś co Ci się podoba i jakoś to będzie.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
Wczoraj 20:58:28
grz3513k Online
Uczeń
*

Liczba postów: 127
Imię: Grzegorz
To że jawka była awaryjna to pół prawda tak samo jak legendy o psuciu się wski czwórki. Moim zdaniem wszystko zależy od stanu motoroweru jak kto o niego dbał itp. Ja swojego ogara 200 kupiłem od pierwszego właściciela który nawet go nie odblokował, co prawda nie długo po zakupie odblokowałem go i zrobiłem remont silnika bo kopka nie odbijała i przy okazji wymieniłem zużyte części. Od tamtej pory zrobiłem na ogarze prawie 700km i ani razu go nie pchałem największym problemem w silniku 223 jest zapłon platynkowy i gaźnik jikov po wymianie zapłonu na CDI i gaźnika, na przykład amal 16 lub tak jak ma Bob Harley gaźnik PZ19. Motorower robi się praktycznie bez awaryjny.

Wysłane z mojego 24117RN76E przy użyciu Tapatalka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 21:20:53 przez grz3513k.)
Wczoraj 21:15:54
Bob_Harley Offline
Technik
*

Liczba postów: 518
Imię: Bob
Potwierdzam z całej gamy staroci to tylko Ogar 200 jak dla mnie wchodzi w gre - normalna prędkość przelotowa 50+, trzy biegi elegancko i wystarczy odrobine zadbać a naprawde bedzie bezawaryjnie. Natomiast jesli to ma być sprzęcik na dojazdy codzienne to warto pomyśleć nad chińczykiem bo jednak jesli egzemplarz w dobrym stanie sie znajdzie to doslownie tylko paliwo lać i jeździć codzień - wiem bo mam Rometa Ogar Caffe 50 i to naprawde jest kwestia tylko tego czy paliwo w baku jest i można jechać sekunde po uruchomieniu silnika.
Wczoraj 21:39:01
tomangelo Online
Uczeń
*

Liczba postów: 201
Imię: tomangelo
Pojazd: Romet Komar
Dołożę swoje 3 grosze.
Romety, Jawy i inne Simsony z racji stania się kultowymi skoczyły na wartości, przez co tanio sprzętu się nie kupi. Te tańsze mają prawo być zarówno zadbane jak i wymagające zadbania. W zależności od tego jak dbał poprzedni właściciel i czy motor składany był w dzień parzysty czy nieparzysty, może trafić się sztuka która będzie wymagać tylko utrzymywania odpowiedniego poziomu paliwa, lub sztuka w której trzeba będzie od razu zmienić gaźnik na jakiś Dellorto, bo oryginał nie będzie pozwalał się wyregulować, iskrownik na CDI bo oryginał powycierany, o rozmagnesowanym magneto, krzywym wale, startych trybach i luzach w ruchomych miejscach nie mówiąc.

Co do chińczyków, to warto szukać takiego, do którego w razie awarii łatwo dokupi się części zamienne. Fakt że o chińczykach krążą legendy o rozkręcaniu się śrub podczas jazdy, ale w przypadku używanych to chyba wszystko co mogło się odkręcić już powinno być dokręcone.

Nie odradzam klasyków, jedynie chcę naświetlić na co trzeba się przygotować kupując taki pojazd. W zamian za włożenie dodatkowej pracy i pieniędzy mamy pojazd wyróżniający się na drogach, przyciągający wzrok i czasem nawet uśmiechy wśród przechodniów czy pozostałych uczestników ruchu, chińczyki bardziej wtapiają się w ruch.
Wczoraj 22:29:39
łogór 200 Offline
Ostatni ch#j Polski
*

Liczba postów: 644
Imię: Tomek
Kup se Pan klasyka ale Japończyka,na śmietniki rometu czy inne demoludy szkoda zdrowia,czasu i zycia,

Przykładowo z rocznika komara kupisz Pan motocykl w czterosuwie elektronicznym zaplonem i cywilizowanym gaznikiem a nie mieszaczem paliwa

Wsiadasz Pan i dojeżdżasz i wracasz

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
Wczoraj 23:18:40
MacRoial Online
Uczeń
*

Liczba postów: 186
Imię: Ben
Pojazd: Romet Ogar 205
(Wczoraj 18:15:22)Frytka napisał(a):  Cześć wszystkim , mam takie pytanko , Jaki motorower lepiej ? Ogara 200 , komara 2350 , komara 2330 czy jakąś motorynkę ? Pojazd używałbym do dojazdu do szkoły , na zajęcia i do domu czyli jakieś 120 km dziennie ( nie codziennie Wink), i dobrze żeby się zbytnio nie psuł . ( Jeszcze zastanawiałem się nad jawą mustangiem ale podobno słabe som ) .Confused
Szczerze mówiąc, zdarzało mi się czasami robić trasy po 120 km dziennie, ale rzadko. W takich wypadkach była to wyprawa. Jeździłem zarówno Ogarem 205, jak i Jawą Mustangiem. Oba motorowery dowoziły mnie bez problemów. Prawie kiedyś w Jawce przestawił mi się zapłon i był spory problem, ale to jest jednak wyprawa. Jedzie się wolno, niezbyt wygodnie w dłuższej perspektywie (ale na Ogarze, moim zdaniem, troszkę wygodniej), no ale cóż, myślę, że dałoby się przyzwyczaić do takich codziennych wypraw.

Ja bym wybrał Rometa Ogara 205/200. O motorynce i Komarach raczej bym zapomniał na twoim miejscu. Może jeszcze rozważyłbym 50 T-1, ale czy warto, nie wiem. Kupiłem go niedawno i nie jechałem na nim na takiej trasie. Fajnie u mnie spisuje się również Delta RMR 24, ale na niej najdłuższą wyprawą, jaką miałem, to 40 km w jedną stronę. Spisała się dzielnie, bez przygód, a jej prędkość przelotowa też jest niezła. Pozycja trochę lepsza niż w Jawce.

Sprzęty:
Romet Ogar 205 Romet 2375 Romet 50 T-1 Romet Komar 2350 Romet Komar 2351 Romet Kadet 780 Romet Kadet 780 Jawa 50 23p Jawa 50 20p Jawa 50 21p Jawa Babetta 207 Jawa Babetta 207 Riga Delta RMR 24 Riga Delta RMR 24 Ardie VF 125
Wczoraj 23:39:49
Dinozaur Offline
Nowy
*

Liczba postów: 107
Imię: Jarek
Czesc, po 2,5 - 3 tys. byly na zimowej Lodzi i we Wroclawiu chyba na 'Oldtimerze' tez -
2 motorowery wloskie 'Motom 48' z lat 50/60-tych, chyba nawet na chodzie - bo ktoregos odpalali w Lodzi..?
Moc 2,2 - 2,5 KM, w zaleznosci od wersji, silniczki 4-suwowe OHV, skrzynia 3-biegowa, predkosc maksymalna 65 - 75 km/h / zaleznie od mocy silnika i wersji, zuzycie paliwa 1,2 - 1,5 L / 100 km i wszystko do nich jest do dostania na wloskim 'ebay - it.' i nie ma sie w nich 'co zepsuc' praktycznie...
Pozdrawiam.
Dzisiaj 00:03:33
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: MacRoial , 3 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Ogar 200
Ostatni post: grz3513k
Dzisiaj 00:54:38
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 533
Jaki stary motorower do 3...
Ostatni post: Dinozaur