|
Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 256
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie
Mam u siebie CDI z Rakso z dodanym szeregowo akumulatorem. Czyli prąd idzie przez diodę na plus akumulatora, a z akumulatora rozchodzą się wszystkie kable.
No i jakoś to działało przez kilka miesięcy, a nagle w ciągu tygodnia aku zdechł Albo coś strzeliło, albo coś zaczęło prąd zjadać na postoju, albo może ta dioda przestała stykać i ładowania nie ma. Trudno powiedzieć.
W każdym razie, widzę tu przestrzeń do usprawnień, ale nie wiem jak - może ktoś coś podpowie.:
1. Z padniętym akumulatorem prądu nie ma wcale - brak świateł, klaksonu, czegokolwiek. Fajnie byłoby zrobić instalację tak, że jednak ten prąd co idzie z zapłonu w wersjach bez akumulatora, to jest zawsze (?). Da się tak?
Albo chociaż jakiś przełącznik, żeby obwód akumulatora odcinać jednym ruchem jak padnie i jechać bezakumulatorowo
2. Ładowanie - czy takie puszczenie kabla z diodą na plus aku to jest wystarczający patent? Coś wewnątrz mi mówi, że lepszy byłby kawałek jakiejś elektroniki. Ale nie wiem jakiej, ani czy ów wewnętrzny głos ma sens...
I jeszcze pytanko ogólne - jak sprawdzić, czy prąd na postoju nie ucieka? Wstawić miernik w szereg między plusem aku a kablami?
I jak sprawdzić, czy jest ładowanie - analogicznie, odpiąć kabel z diodą i wstawić tam miernik w szereg? Tylko czy mi kabli nie stopi? Nie wiem, ile tam idzie prądu...
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Dzisiaj 14:09:58 przez grissley.)
|
|
| Dzisiaj 14:02:55 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: grz3513k , 1 gości
|
|