![]() |
|
CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie (/showthread.php?tid=55737) |
CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie - grissley - Wczoraj 14:02:55 Mam u siebie CDI z Rakso z dodanym szeregowo akumulatorem. Czyli prąd idzie przez diodę na plus akumulatora, a z akumulatora rozchodzą się wszystkie kable. No i jakoś to działało przez kilka miesięcy, a nagle w ciągu tygodnia aku zdechł Albo coś strzeliło, albo coś zaczęło prąd zjadać na postoju, albo może ta dioda przestała stykać i ładowania nie ma. Trudno powiedzieć. W każdym razie, widzę tu przestrzeń do usprawnień, ale nie wiem jak - może ktoś coś podpowie.: 1. Z padniętym akumulatorem prądu nie ma wcale - brak świateł, klaksonu, czegokolwiek. Fajnie byłoby zrobić instalację tak, że jednak ten prąd co idzie z zapłonu w wersjach bez akumulatora, to jest zawsze (?). Da się tak? Albo chociaż jakiś przełącznik, żeby obwód akumulatora odcinać jednym ruchem jak padnie i jechać bezakumulatorowo 2. Ładowanie - czy takie puszczenie kabla z diodą na plus aku to jest wystarczający patent? Coś wewnątrz mi mówi, że lepszy byłby kawałek jakiejś elektroniki. Ale nie wiem jakiej, ani czy ów wewnętrzny głos ma sens... I jeszcze pytanko ogólne - jak sprawdzić, czy prąd na postoju nie ucieka? Wstawić miernik w szereg między plusem aku a kablami? I jak sprawdzić, czy jest ładowanie - analogicznie, odpiąć kabel z diodą i wstawić tam miernik w szereg? Tylko czy mi kabli nie stopi? Nie wiem, ile tam idzie prądu... RE: CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie - tomangelo - Wczoraj 19:43:30 Nie znam się, ale się wypowiem Do sprawdzenia pomiaru prądu na postoju trzeba wpiąć miernik między aku a kable. Ładowanie można sprawdzić miernikiem na woltomierzu. Dla akumulatorów 12V typowe napięcie ładowania to ok. 14V, ew. 13V na niskich obrotach. Jeśli masz bliżej 12V, to znaczy że ładowanie jest za słabe. Co do przełącznika, to pewnie za diodą mogłoby być rozejście na aku i na światła, ale czy na samym CDI bez akumulatorowego bufora nie będzie jakichś tętnień napięcia, mrugania światłami to nie mam pojęcia. |