Czołem,
wczoraj stałem się posiadaczem widocznego na zdjęciach Huragana.
Parę składaków miałem, ostatnio też kupiłem sporta ale o Huraganach wiem tylko tyle co przeczytałem tutaj na forum, do rzeczy:
-numer nabity na haku jest ciężki do odszyfrowania,
czy tutaj jak w wigry numer ramy pomoże mi określić date produkcji?
sprzedawca mówił że to rocznik 77 w co chyba nie wierze
-lakier wygląda na nieoryginalny, spod niego wybija się dziwny zielony, który jednak też jest na miskach sterów więc też pewnie jest fantazją właściciela.
W jakich kolorach wychodziły huragany?
-
czy te hamulce mogą być oryginalne? coś mi w głowie świta że czasem wienmann trafiał do polskich szos ale nie jestem pewny + wydaje mi się, że na tabliczka jest wzoru z napisem ZZR bez pegaza
-przerzutka to jóka niestety
ALE przelotka od przerzutki jest na dwie linki, czyli fajnie ale jednak taką przerzutke trudno dostać
-
sztyca 25,4mm i rura podsiodłowa 28mm te informacje mogą pomóc w określeniu czy to kanaliza czy coś ciekawego?
-Czy możliwe, że ta rama wyszła z przerzutką przednią na wajhe?
-Kierownica ma ciekawy kształ, huragany takie miały czy to jakaś tuningowa?
Z śmiesznych rzeczy to ostatnio kupiłem rower benotto i zauważyłem że huragan ma dokładnie tą samą owijke

tylko w benotto zakładał ją ktoś trzeźwy
No i sam wygląd tego huragana dużo nam mówi o jego historii, o tym jak wyszedł z fabryki dowiem się z waszą pomocą,
później jakiś młodzian postanowił na nim rozpocząć przygodę z kolarstwem pewnie w latach 90-05. Przemalował więc podrapaną rame na kolor w którym miał farbe. Miał dostęp do klamek z prowadzeniem linek pod owijką, do owijki benotto, za szerokiego suportu na kwadrat no i korby na kwadrat.
Pewnie przez awarie oryginalnej przerzutki zastąpił ją przerzutką która sąsiadowi została po wagancie

. Prawdopodobnie też z tego samego powodu nie ma przedniej przerzutki bo był to zwykły wagant bez przedniej.
Jednak z biedy na rowerze zostały oryginalne pedały z logo ZZR-u.
Kiedy młody kolarz dostał nowszy sprzęt ten leżał zapomniany, trafił na działkę letniskową jako transport do sklepu i niszczał.
Więc proszę o pomoc w rozszyfrowaniu rocznika i tego w jakiej specyfikacji ten sprzęt opuścił ZZR.
Nie mam jeszcze planu na ten rower, chciałem z niego zrobić rower daily na współczesnym napędzie ale trochę mi go szkoda patrząc na to, że może to być dość wczesny huragan.
Z góry dzięki za pomoc