Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obrotomierz do t1
Autor Wiadomość
goltupoland Offline
amore
*


Liczba postów: 52
Imię: Cejot
Skąd: Lubartów
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #1
Obrotomierz do t1
No siema. Kupiłem ostatnio obrotomierz elektroniczny na 12v i chciałbym się dowiedzieć, czy po podłączeniu obrotomierza do aku 12v będzie działał dobrze. Teraz właśnie podłączyłem i działa, ale wskazuje błędne obroty i wariuje, a to pewnie przez instalację 6v. I też, czy można w jakiś sposób zrobić ładowanie akumulatora, żebym go tak często ładować nie musiał.




Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2022 00:26:40 przez goltupoland.)
30-06-2022 00:24:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
tomangelo Offline
Nowy
*


Liczba postów: 63
Imię: tomangelo
Skąd: Polska
Pojazd: Romet Komar
Post: #2
RE: Obrotomierz do t1
Jak masz oryginalną instalację to raczej mało prawdopodobne że będziesz mieć ładowanie akumulatora, raczej spowalnianie jego rozładowania, więc i tak bez doładowywania się nie obejdzie. Jedno że te instalacje były na styk bez dodatkowych akcesoriów, a do tego będziesz musiał zamieniać 6V->12V, co będzie generować jakieś straty w mocy.

Alternatywą byłby zapłon CDI, droższy gips, ale za to od razu 12V i wymaga mniej obsługi niż oryginalny.
30-06-2022 01:15:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bob_Harley Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 183
Imię: Bob
Skąd: Świętokrzyskie
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #3
RE: Obrotomierz do t1
ja kupiłem obrotomierz 12v do ogara 200 i działa, a podłączyłem go tak: plus i minus wg instrukcji (w tym do akumulatora 12v w schowku - bez ładowania, po prostu doładowuje go ładowarką), a kabelek sygnałowy owinąłem wokół kabla W/N. Kiedy go podłączałem pod styk cewki W/N bezposrednio to wskazywał obroty x2, no i radziłbym jakis wylacznik zastosowac do obrotomierza bo nawet na zgaszonym silniku, pobiera jakistam prąd i rozładowuje aku przez to, ja mam taki hebelek przy schowku
30-06-2022 01:37:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
goltupoland Offline
amore
*


Liczba postów: 52
Imię: Cejot
Skąd: Lubartów
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #4
Obrotomierz do t1
Dobra dzięki, chyba po prostu będę go ładować, pstryczek do wyłączania też se dam, a ładowanie to może kiedyś.

Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
30-06-2022 09:29:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
tramwajarz Offline
TANI GRUZ.PL
*


Liczba postów: 2,067
Imię: Daniel
Skąd: Rzgów/k.Łodzi
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #5
RE: Obrotomierz do t1
wystarczy miec obrotek na baterie ten za ok 40zł ,ew miec ladowanie z pradnicy co da sie zrobić bezinwazyjnie

Romet 50-T1 1979

Romet Jaguar

Romet Jaguar
30-06-2022 19:14:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
goltupoland Offline
amore
*


Liczba postów: 52
Imię: Cejot
Skąd: Lubartów
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #6
Obrotomierz do t1
Obrotomierz mam wskazówkowy, kupie akumulator i zobaczymy co się będzie działo

Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
30-06-2022 19:35:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Rejestracja na zabytek be...
Ostatni post: KajtekŁużycki
Dzisiaj 00:44:08
» Odpowiedzi: 39
» Wyświetleń: 1739
Gaźnik G12
Ostatni post: kulben
Dzisiaj 00:18:05
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 372
cześć
Ostatni post: Waldek99
Dzisiaj 00:14:31
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 180
(zaplace za odnalezienie ...
Ostatni post: Ryoko Yuki
Wczoraj 20:58:18
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 317
Lagi motorynka M3
Ostatni post: Deecuu
Wczoraj 20:58:09
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 20
Delikatny problem z zapło...
Ostatni post: Ryoko Yuki
Wczoraj 20:49:50
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 211
Nieprawidłowa praca skrzy...
Ostatni post: Bob_Harley
Wczoraj 19:00:35
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 349
Oddam Rower Romet Amercia...
Ostatni post: romek
Wczoraj 16:22:11
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 34
Ciekawe pojazdy
Ostatni post: wazniak96
Wczoraj 13:01:17
» Odpowiedzi: 250
» Wyświetleń: 126220
[K] Sprężyna sprzęgło sil...
Ostatni post: elmer
Wczoraj 10:26:32
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 84
zaplon cdi
Ostatni post: Igor5678
16-08-2022 21:53:15
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 107
Romet ogar 205 leje się z...
Ostatni post: Albix_
16-08-2022 21:47:16
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 277
[Z] błotnik przedni komar...
Ostatni post: Debesta
16-08-2022 01:23:39
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 2078
Przerywa na biegu
Ostatni post: romek
15-08-2022 21:18:46
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 81
Kupię manetkę zmiany bieg...
Ostatni post: kulben
15-08-2022 17:54:13
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 230

Reklama