Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie
Autor Wiadomość
grissley Offline
Kombinator
*

Liczba postów: 262
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie
Mam u siebie CDI z Rakso z dodanym szeregowo akumulatorem. Czyli prąd idzie przez diodę na plus akumulatora, a z akumulatora rozchodzą się wszystkie kable.
No i jakoś to działało przez kilka miesięcy, a nagle w ciągu tygodnia aku zdechł Albo coś strzeliło, albo coś zaczęło prąd zjadać na postoju, albo może ta dioda przestała stykać i ładowania nie ma. Trudno powiedzieć.

W każdym razie, widzę tu przestrzeń do usprawnień, ale nie wiem jak - może ktoś coś podpowie.:

1. Z padniętym akumulatorem prądu nie ma wcale - brak świateł, klaksonu, czegokolwiek. Fajnie byłoby zrobić instalację tak, że jednak ten prąd co idzie z zapłonu w wersjach bez akumulatora, to jest zawsze (?). Da się tak?
Albo chociaż jakiś przełącznik, żeby obwód akumulatora odcinać jednym ruchem jak padnie i jechać bezakumulatorowo

2. Ładowanie - czy takie puszczenie kabla z diodą na plus aku to jest wystarczający patent? Coś wewnątrz mi mówi, że lepszy byłby kawałek jakiejś elektroniki. Ale nie wiem jakiej, ani czy ów wewnętrzny głos ma sens...

I jeszcze pytanko ogólne - jak sprawdzić, czy prąd na postoju nie ucieka? Wstawić miernik w szereg między plusem aku a kablami?

I jak sprawdzić, czy jest ładowanie - analogicznie, odpiąć kabel z diodą i wstawić tam miernik w szereg? Tylko czy mi kabli nie stopi? Nie wiem, ile tam idzie prądu...

Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2026 14:09:58 przez grissley.)
06-03-2026 14:02:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
tomangelo Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 252
Imię: tomangelo
Pojazd: Romet Komar
RE: CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie
Nie znam się, ale się wypowiem

Do sprawdzenia pomiaru prądu na postoju trzeba wpiąć miernik między aku a kable.
Ładowanie można sprawdzić miernikiem na woltomierzu. Dla akumulatorów 12V typowe napięcie ładowania to ok. 14V, ew. 13V na niskich obrotach. Jeśli masz bliżej 12V, to znaczy że ładowanie jest za słabe.

Co do przełącznika, to pewnie za diodą mogłoby być rozejście na aku i na światła, ale czy na samym CDI bez akumulatorowego bufora nie będzie jakichś tętnień napięcia, mrugania światłami to nie mam pojęcia.
06-03-2026 19:43:30
tramwajarz Offline
Król Śmieciarek xd
*

Liczba postów: 2,215
Imię: Daniel
Pojazd: Romet 50-T-1
mnie sie wydaje ze te liche 25-30w z cewki na swiatła nie naładuje ci w pełni akusia jak masz pełnoprawne zarówki

Romet 50-T1 1979
Romet Sport 1986
Malagutti Crosser 50 1995
Yamaha Aerox 2010
07-03-2026 21:18:12
grissley Offline
Kombinator
*

(07-03-2026 21:18:12)tramwajarz napisał(a):  mnie sie wydaje ze te liche 25-30w z cewki na swiatła nie naładuje ci w pełni akusia jak masz pełnoprawne zarówki

Z tyłu mam led, a z przodu 21/5. Ale to nieistotne - mogę co jakiś czas podładowywać. Po prostu chciałbym zrobić ładowanie "po Borzemu", na tyle dobre, na ile to się tu da.

Mój Ogar 200
08-03-2026 04:01:03
tomangelo Offline
Uczeń
*

(07-03-2026 21:18:12)tramwajarz napisał(a):  mnie sie wydaje ze te liche 25-30w z cewki na swiatła nie naładuje ci w pełni akusia jak masz pełnoprawne zarówki

Według producenta tam jest 45W na światła, więc nawet przy seryjnych światłach powinno zostać parę W mocy. Może nie na niskich obrotach, ale podczas jazdy nie powinno być problemu.

Tak jeszcze teraz myślę, że jeśli na padniętym aku nie ma nic, czyli bateria zasysa cały prąd i nie zostaje nic na światła, to może powinien być jakiś regulator, który zapewniałby prawidłowe napięcie na światła, zmniejszając w razie potrzeby prąd idący na akumulator, który w przeciwnym razie zaniża napięcie.

No i w zasadzie sprawdziłbym czy sam aku na pewno jest sprawny, jeśli ma jakieś zwarcie to najpierw należałoby wymienić jego, a modyfikacje elektryki robić na sprawnej instalacji.
08-03-2026 13:08:36
grissley Offline
Kombinator
*

Tych 45W to u mnie na bank nie ma - przed wrzuceniem aku, przy włączonych światłach na wolnych obrotach klakson pierdział.
Aku oczywiście leci do wymiany, stary umarł (po pół roku, używania...)
Pomysł z regulatorem mi się podoba, ale jeszcze bardziej podobałby mi się schemat takiej "porządnej" instalacji.
Aaale tak to chyba tylko w Erze... Dodgy

Mój Ogar 200
08-03-2026 13:55:24
tomangelo Offline
Uczeń
*

Wydaje mi się że porządne instalacje będą przygotowane na przypadki gdy aku będzie niedomagać.

Co prawda to inna branża i technologia, ale laptopy też radzą sobie gdy wbudowany akumulator jest całkiem martwy lub go nawet nie ma. Co prawda wtedy ładowarka musi mieć zapas mocy, bo inaczej cały sprzęt gaśnie pod obciążeniem.

Ale konstruowanie takich instalacji to już raczej zadanie dla doświadczonego elektronika.
08-03-2026 14:06:14
tramwajarz Offline
Król Śmieciarek xd
*

Liczba postów: 2,215
Imię: Daniel
Pojazd: Romet 50-T-1
(08-03-2026 14:06:14)tomangelo napisał(a):  Wydaje mi się że porządne instalacje będą przygotowane na przypadki gdy aku będzie niedomagać.

Co prawda to inna branża i technologia, ale laptopy też radzą sobie gdy wbudowany akumulator jest całkiem martwy lub go nawet nie ma. Co prawda wtedy ładowarka musi mieć zapas mocy, bo inaczej cały sprzęt gaśnie pod obciążeniem.

Ale konstruowanie takich instalacji to już raczej zadanie dla doświadczonego elektronika.
ten zaplon jest na bazie statora od ktm 50 co miał tylko swiatła 15w i 5 w z tyłu,nie przewidzieli do tego akumulatora,

Romet 50-T1 1979
Romet Sport 1986
Malagutti Crosser 50 1995
Yamaha Aerox 2010
08-03-2026 18:08:09
grissley Offline
Kombinator
*

Z ciekawostek (i gwoli uściślenia):
1. Ładowanie na akumulator idzie z regulatora napięcia
2. Pomimo tego, gdzieś w okolicach 5 tysięcy obrotów żarówce odpala się tryb "turbo". Zaczyna świecić chyba ze 2x jaśniej - nie po trochu, ale nagle, na wysokich obrotach.

Nie wiem o co kaman, ale tak jakby ten regulator nie do końca regulował i przy 5 tysiącach napięcie leciało w kosmos?

Mój Ogar 200
09-03-2026 23:07:18
tomangelo Offline
Uczeń
*

Możliwe że napięcie wychodzi poza zakres pracy jakiegoś elementu (dioda, regulator) i cała regulacja idzie w piach.
Wczoraj 02:21:23
grissley Offline
Kombinator
*

Bardzo możliwe.
Czyli - fajnie byłoby w tej instalacji zamienić regulator napięcia na coś pewniejszego i dodać jakąś elektronikę do ładowania akumulatora (LiFePo4).
Nie widzę nic takiego w necie, nie wiem jak szukać, nie wiem kogo zapytać. Niedobrze. Na pewno nie jest to zbyt skomplikowane i (prawie) na pewno da się to złożyć z gotowych elementów, ale trzeba wiedzieć co z czym i jak połączyć Sad

Mój Ogar 200
Wczoraj 02:38:42
Dinozaur Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 220
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
Czesc, o to trzeba zapytac 'Harleyowcow - chopperowcow WLA' sprzed 40 / 30 lat - bo wlasnie oni mieli na ogol klopoty z 'ladowaniem' na oryginalnych pradnicach 'H - D WLA'.
Stosowali wtedy zamiast fabrycznego regulatora elektromechanicznego 'Delco - Remy' / duza diode 'Zenera 7,2 V', ktora wszystko ponad te 7,2 V wytworzone przez pradnice - zwierala 'na mase'...
Dorabiali tylko do takiej diody mocy - odpowiedniej wielkosci radiator : pilowali kostke 'amelinium' / w 'zeberka' chlodzace, przykrecali do tego diode i 'szlus'...
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 11:30:57 przez Dinozaur.)
Wczoraj 11:26:24
grissley Offline
Kombinator
*

Wiecie co - na tym moim nowym akumulatorze LiFePo4 jest napis BMS (Battery Management System). Czyli on teoretycznie powinien mieć zabezpieczenie przed przeładowaniem i rozładowaniem już w środku.
Może więc jest tak, że przy tych 5tys obrotów akumulator już nie przyjmuje nadmiaru prądu ładowania i wtedy BMC puszcza to wszystko w instalację i stąd ten tryb turbo żarówki?
Takie gdybania laika...

Aaal. Przecież przed przepięciami powinien zabezpieczać ten regulator napięcia z CDI. to tam powinna być albo dioda zenera puszczająca nadwyżki na masę, albo jakaś elektronika spełniająca to samo zadanie...

Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 13:15:19 przez grissley.)
Wczoraj 13:02:53
tomangelo Offline
Uczeń
*

(Wczoraj 13:02:53)grissley napisał(a):  Może więc jest tak, że przy tych 5tys obrotów akumulator już nie przyjmuje nadmiaru prądu ładowania i wtedy BMC puszcza to wszystko w instalację i stąd ten tryb turbo żarówki?

https://lenalighting.pl/o-nas/baza-wiedz...co-to-jest napisał(a):System ten potrafi odciąć zasilanie, jeśli wykryje zbyt wysoki prąd lub zbyt niskie napięcie, a także poinformować użytkownika o konieczności ładowania. W bardziej zaawansowanych wersjach BMS może również komunikować się z innymi urządzeniami poprzez specjalne protokoły, co pozwala na zdalną kontrolę i analizę pracy baterii w czasie rzeczywistym. W ten sposób staje się nie tylko ochroną, lecz także inteligentnym narzędziem zarządzania energią.

Czyli raczej podejrzewałbym że powyżej 5k napięcie staje się na tyle duże, że BMS odcina ładowanie.
Wczoraj 20:36:28
grissley Offline
Kombinator
*

(Wczoraj 20:36:28)tomangelo napisał(a):  Czyli raczej podejrzewałbym że powyżej 5k napięcie staje się na tyle duże, że BMS odcina ładowanie.

Też tak mi się wydaje - do pewnego momentu nadmiar prądu idzie na akumulator, a akumulator utrzymuje eleganckie 12.8V w systemie, a w którymś momencie BMS rozłącza aku i cały prąd idzie poza akumulatorem w instalkę. I to jest ten moment kiedy rozjarza się żarówka.
Ale.
Rozmawiałem dzisiaj z Rakso i mówił, żeby po pierwsze wywalić diodę - bo regulator napięcia ma w sobie prostownik i dioda tylko wprowadza zakłócenia. Poza tym, jak tłumaczył, ten zapłon ma na wyjściu ze stabilizatora m.in kable czarny i czerwony. Czerwony powinien iść do wszystkich odbiorników, a czarny do załączenia plusa po stacyjce. Tyle, że w jawce/ogarze takiej opcji w stacyjce nie ma. Kable trzeba więc ze sobą zmostkować (i fabrycznie w zestawie do Ogara 200 są połączone podobno). Przy akumulatorze pojawia się problem - bo jeśli kable się zmostkuje a jest akumulator, to będzie się on na postoju powoli rozładowywał. Rakso podaje dwa rozwiązania:
1. Zmienić stacyjkę
2. Zamontować dodatkowy hebel i za każdym razem oprócz stacyjki załączać/rozłączać też akumulator.
Żadna z tych opcji mi się nie podoba. Ewentualnie nad zmianą stacyjki mógłbym pomyśleć, ale pod warunkiem, że ten hebelek widoczny z zewnątrz byłby +- taki sam.
Ktoś może kojarzy coś, co by się nadało?
No i jeszcze jedno - sprawdziłem, ten czarny kabel wisi sobie u mnie teraz nie podłączony do niczego. I jakoś to działa...?

Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 22:14:39 przez grissley.)
Wczoraj 22:13:09
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Czym to zabezpieczyć
Ostatni post: romek
Dzisiaj 00:15:58
» Odpowiedzi: 25
» Wyświetleń: 1298
Pony M2 - zawieszenie prz...
Ostatni post: Kuba.