|
|
Jackmotorsowe zestawy tuningowe do 223 (Ogar 200 Jawa 50) - ktoś zna?
|
| Autor |
Wiadomość |
łogór 200
Ostatni ch#j Polski

Liczba postów: 726
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Jackmotorsowe zestawy tuningowe do 223 (Ogar 200 Jawa 50) - ktoś zna?
No tak z tym ze jawka i simsonek to kolo 16 cali,ogór 17
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
(29-11-2025 14:46:51)łogór 200 napisał(a): A co za problem kolo obrócić,
No tak z tym ze jawka i simsonek to kolo 16 cali,ogór 17
K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.
„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2025 14:49:18 przez łogór 200.)
|
|
| 29-11-2025 14:46:51 |
|
|
grissley
Kombinator

Liczba postów: 177
Imię: Roman
|
RE: Jackmotorsowe zestawy tuningowe do 223 (Ogar 200 Jawa 50) - ktoś zna?
No to dwie sprawy:
1. Odwrócenie koła od charta - a można? Jak? Bo przecież nie wystarczy odwrotnie zamontować  Jeśli się da - to czy szerokość piasty jest taka sama, żeby pasowało do wahacza Ogarowego? I czy płaszczyzna zębatki będzie w tej samej płaszczyźnie co oryginalna?
2. Piasta od Simsona - jest szersza od Ogarowej, nie wejdzie do wahacza. Ale podobno wahacz od simsona pasuje idealnie do Ogara bez przeróbek (prawda to? Aż trudno uwierzyć...). Jeśli to prawda z tym wahaczem simsonowym, to podobne pytanie jak u góry - co ze spasowaniem płaszczyzny zębatki? Bo jak będzie inna niż ori to zamiast pomóc tylko się zaszkodzi. No i czy do simsona da się dostać jakąś zębatkę 55z (to samo z chartem)?
Odnośnie średnic kół - o ile ilość szprych jest ta sama (jest?), to zaplecenie piasty na innej feldze to chyba żaden problem.
Mój Ogar 200
|
|
| 29-11-2025 16:58:55 |
|
|
grissley
Kombinator

|
No ok, ale z tego co pisał łogór200, to "porządnie" temat mocowania zębatki rozwiązany jest tylko w Charcie i w Simsonie. Czyli trzeba by patrzeć na przeszczep któregoś z nich.
W Simsonie zębatka tylna ma 34 zęby, więc totalnie się nie nadaje. Wygląda tak:
Zębatka od Ogara 200 ma za to 55 zębów i takie wymiary:
No i schemat:
Więc wydaje mi się, że przeróbka wyglądała by tak:
1. Kupić używkę wahacz od ogóra i od simsona. Od ogóra uciąć mocowania amortyzatorów i podnóżków i przyspawać je do simsonowego. Potem piaskowanie i malowanie.
2. Kupić używkę zębatkę od simsona. Ponieważ piasta jest grubsza, więc strzelam, że płaszczyzna zębatki jest "na prawo" od oryginalnej. Trzeba by w tej zębatce simsonowej upitolić całą część z zębami i sprawić, że element stanie się niższy. W te puste przestrzenie coś wspawać i we wspawanych elementach zrobić otwory, do których przykręci się zębatkę z Ogara. Byłaby zapewniona płaszczyzna, zębatka ogarowa oraz absorber i hamulec z simsona.
Znalazłem też coś takiego:
https://gmoto.pl/zebatka-tyl-simson-s53-...3qudFMvRlp
Opisane jako zębatka do S51, ale na takiej zębatce Simsonem chyba nie dałoby się jeździć (?). No i cena kosmos, choć to gmoto (?).
Aaale 51 zębów byłoby już całkowicie ok do ogara - zostałaby kwestia płaszczyzny zębatki
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2025 20:30:33 przez grissley.)
|
|
| 29-11-2025 19:43:53 |
|
|
grissley
Kombinator

|
(29-11-2025 21:14:11)łogór 200 napisał(a): To wychodzi na to ze prościej kupić simsona
O, z pewnością - ciężko ukryć, że simson jest chyba pod każdym względem sporo lepszy (jak MZ od WSK) a obecnie nie aż tak dużo droższy.
Ale Ogara nikt ani dzisiaj ani 40 lat temu nie kupował z rozsądku.
Dzisiaj Ogara kupuje się z nostalgii, a kiedyś - z powodu różnicy w cenie i dostępności.
Na razie chodzi po głowie zrobienie z tego Ogara 70tki i dodaniu porządnej przedniej zawiechy i hebla. Ale tak, żeby wizualnie różnice były ciężkie do zauważenia na pierwszy rzut oka.
Taki Ogar Export De Luxe. Albo Jawason
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2025 21:41:08 przez grissley.)
|
|
| 29-11-2025 21:40:45 |
|
|
Debesta
Człowiek Sztos

Liczba postów: 1,530
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
Słuchaj te sety na membranie nie zwiększą ci spalania o 40%, ale co najmniej o 200% pod warunkiem zamontowania liczonego dyfuzora, oraz odpowiedniego gaźnika. Uzyskasz kilkukrotny przyrost mocy, której to charakterystyki nijak nie da się zestawić z fabrycznym strojeniem silnika. Jednym słowem jest to spora ingerencja w konstrukcje silnika, a nawet można trochę to podciągnąć pod przekonstruowanie.
Gwarantuje Ci że ten zwykły cylinderek 70/4 w zupełności Ci wystarczy, a osiągi będą bardzo zadowalające. Wówczas zyskasz co najmniej 40٪ mocy, nie będziesz musiał wydać kasy na nowy wydech, a i spalanie nie będzie na tak okrutnym poziomie.
Napisali że produkt Polski, ponieważ sami wykonują przeróbki tych cylindrów, a czy sam cylinder jest produkcji Polskiej to nie wiem. Kilka lat wstecz mieli w ofercie tańsze Polskie cylindry do tych śmietników.
Nie wiem czy Ogór wiesz, ale w tych śmierdzących jafkach przy zabieraka jest guma, która powoduje dodatkowe tarcie/opór, aby przy zwalnianiu i przyspieszaniu nie wybijały się otworu w piaście. Z biegiem lat to albo wypadały te gumy przy demontażu koła, albo się rozpadały że starości. Tak samo było w wfm i mam przetestowane- oryginalne ro,wiązanie faktycznie działa. Druga sprawa to po prostu zastosować lepszy, a co za tym idzie droższy łańcuch i po kłopocie. Spójrz na motocykle krosowe które nie mają żadnych zabieraków i przy amatorskiej jeździe oraz minimalnym wymaganym nakładzie serwisowym wytrzymują dłuuuugo i też jakoś szybko się nie wyciągają.
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2025 06:50:13 przez Debesta.)
|
|
| 03-12-2025 06:36:32 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|