Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Słabe sprężanie komar 017 po tuningu 5 atmosfer
|
Autor |
Wiadomość |
Dinozaur
Uczeń

Liczba postów: 122
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
|
RE: Słabe sprężanie komar 017 po tuningu 5 atmosfer
Czesc, prawdopodobnie zbyt 'ciasno' spasowany tlok w cylindrze / za maly luz, niestety...
Pewnie ok. 5 'setek'. ?
I nie uslyszales, nie wyczules momentu - w ktorym trzeba bylo wcisnac sprzeglo, kiedy silnik zaczynal tracic moc [ czasem sa to 1 - 2 sekundy na decyzje o wcisnieciu sprzegla ].
Objaw jest charakterystyczny - bo z silnika zaczyna dochodzic wyraznie glosniejsze 'stukanie - metaliczny odglos', bo tlok coraz ciezej przesuwa sie w cylindrze, a wal korbowy wciaz na niego 'napiera' i wtedy slychac metaliczne uderzenia lozyska korbowodu i glowki korbowodu.
Stad juz przed wojna stosowano to 'docieranie i pilowanie' tlokow / po lekkim 'przytarciu' w tulei cylindra.
Ale czasem bardzo trudno wyczuc wlasciwy moment wcisniecia sprzegla - trzeba miec bardzo dobry sluch.
Dlatego np. ze 2-3 razy zamowilem przy szlifowaniu cylindra i dorabianiu tloka / wykonanie od razu wiekszego luzu w cylindrze, zeby byl jak 'po dotarciu', bo nie chcialem silnika 'docierac miesiacami' - tylko musialem miec od razu mozliwosc 'ostrej jazdy / na pelnym gazie' i wtedy w szlifierni zrobili od razu luz tloka miedzy 8 - 10 'setek' - silnik nigdy sie nie zatarl, chociaz na tloku byly niewielkie slady jakby 'przylapywania', ale wygladaly tylko na bardziej 'wygladzone na lustro' powierzchnie plaszcza tloka.
Pozdrawiam.
|
|
23-05-2025 20:45:11 |
|
|
romek
019 rzondzi

Liczba postów: 2,547
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
Teraz nie mogę znaleźć tego , być może usunięte
Ale był taki film na YT z motorynka pony 301 po jakichś grubych tuningach, 80 chyba leciała i właśnie zapamiętałem że głowice napawał
Edit: mam znalazłem może ci coś pomoże
https://youtu.be/i9Wi0nIxmVA?si=D0x17oGOLDejQ3PH
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2025 09:03:01 przez romek.)
|
|
24-05-2025 08:59:36 |
|
|
ifuomosquito
Nowy

Liczba postów: 34
Imię: Damian
Pojazd: Romet Komar
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 21:58:29 przez ifuomosquito.)
|
|
Wczoraj 21:57:16 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|