Ocena wątku:
- 3 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Replika Prototypu Romet MC-1
|
Autor |
Wiadomość |
gienek
Romeciarz Z Krwi I Kości

Liczba postów: 50
Imię: Marek
Pojazd: Romet Chart
|
Replika Prototypu Romet MC-1
Witam Przedstawiam wam mój nowy projekt. Chcę zrobić replikę Rometa MC-1 ( zdjęcie http://images46.fotosik.pl/56/d588ee8cb7e9ec28.jpg ). Na razie jestem w pierwszej fazie czyli szukanie i kupowanie części oraz zbieranie pieniędzy na wykonanie tej maszyny. Chciałbym dodać że mam okazję kupić ogara 205 z silnikiem 019 za malutką cenę i dlatego podoiłem decyzję wykonania tego cacuszka. Zamieszczam dane techniczne.
"" Ogólne Dane
Historia: Był to Polski prototyp motoroweru Crossowego, połowa jego części jest całkiem nowa i zupełnie nieznana. Posiadał prawdopodobnie lekko wzmocniony silnik 019 z seryjnymi przełożeniami, nowy był całkiem tłumik który był już wraz z kolankiem wydechowym. Oprócz nowych zastosowań w silniku, dano także nowe zawieszenie, przednie jak i tylne, z przodu przewiduje się że jest widelec teleskopowy z tłumieniem olejowym. MC-1 dostał także nowe błotniki z zacięciem Crossowym oraz prędkościomierz warz z obrotomierzem, reszta modyfikacji to tylko element stylistyczny pojazdu, z tyłu znalazł się także nowy tylny wahacz.
Lata produkcji: 1977 lub 1978
Ilość egzemplarzy: Prawdopodobnie 2
Silnik
Typ: model 019, Jednocylindrowy, Dwusuwowy, Z przepłukiwaniem zwrotnym
Moc: 1,84Kw (2,5Km) przy 5,200 obr/min
Moment Obrotowy: Ponad 3Nm
Gaźnik: Gm13F o średnicy gardzieli 13mm
Sprzęgło: 3 tarczowe, mokre,
Skrzynia biegów: 3 biegowa, zblokowana z silnikiem
Inne info: Skok tłoka 44mm, średnica cylindra 38mm, stopień sprężania 8:1
Podwozie
Rama: Rama rurowa prawdopodobnie z Rometa 50T-3 lub Ogara 205.
Koła: Brak Danych
Hamulce: Bębnowe, prawdopodobnie o średnicy 97,5mm ''
Jeśli masz jakieś propozycje zamieszczenia osprzęt owania które zauważyłeś na zdjęciu to pomóż mi.
|
|
04-06-2012 19:05:56 |
|
2 użytkowników postawiło piwo gienek za ten post:2 użytkowników postawiło piwo gienek za ten post.
Dawidmarach (03-07-2013), Semmao (10-24-2013)
|
Wiadomości w tym wątku |
Replika Prototypu Romet MC-1 - gienek - 04-06-2012 19:05:56
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|