Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
CC700 Young 98' a.k.a.Młody Cienki
Autor Wiadomość
Quake96 Online
Pyr pyr, wrum, wrum :D
Moderatorzy

Liczba postów: 2,792
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
CC700 Young 98' a.k.a.Młody Cienki
Siema Cool

Na początek mała historyjka Smile

Jednego dnia znajomy podrzucił mi ogłoszenie z zielonym SEATem, niemalże klonem mojej mirabelki. Cena była atrakcyjna ale lokalizacja dosyć odległa. Początkowo starałem się ignorować temat, bo po co mi kolejne auto, do tego daleko trzeba jechać, a skąd na to wziąć pieniądze... No ale w końcu napisałem. Ktoś już zarezerwował auto, więc uznałem że odpuszczam bo niemal na pewno pójdzie.

No ale coś mnie korciło i zacząłem przeglądać ogłoszenia. W podobnym budżecie o kaszlaku można raczej pomarzyć, ale odkurzyłem swoją chrapkę na Cinquecento Big Grin

Kandydat numer jeden był w spoko cenie, bodaj 1700zł. Z początku mi się spodobał, nawet nie miałem po niego za daleko, ale im dłużej oglądałem zdjęcia tym bardziej dochodziłem do wniosku, że ktoś próbuje ukryć tj. nie pokazać pewnych wad tego auta. Odpuściłem nim w ogóle pojechałem.

Kandydat numer dwa zlokalizowany był jeszcze bliżej, na zdjęciach wyglądał całkiem ładnie ale był dużo droższy, bo sprzedający cenił go na 2800zł, co już ocierało się o granicę mojego budżetu na samochód. Mimo tego postanowiłem zabrać się z kumplem na wycieczkę w okolice Torunia aby go obejrzeć. Na miejscu zastałem faktycznie dosyć przyzwoicie wyglądającego cieniasa. Problemy zaczęły się gdy próbowaliśmy go odpalić. Nagle okazało się że wóz odpala z ogromnym oporem, nie bardzo chce współpracować i ogólnie okazał się padaką. Dla formalności przejechałem się nim i tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że nie warto tego kupować, zwłaszcza za taką cenę. Oczywiście w ogłoszeniu było napisane, że auto sprawne i tak dalej Wink

Już miałem chęć odpuścić, ale dobrze wiem że dobre okazje trafiają się spontanicznie. Zajechaliśmy na żarcie na jakiejś stacji paliw i odpaliłem ogłoszenia...

Kandydat numer trzy wyświetlił mi się na fejsbukowym marketpejsie. Na zdjęciach wyglądał naprawdę przyzwoicie, cena była całkiem spoko, tylko ponownie mieliśmy po niego kawałek, a na zegarku było już chyba około 15 albo 16. Szybka decyzja i jedziemy tym razem pod Poznań, o ironio przejeżdżając przez Bydgoszcz Big Grin

Na miejscu byliśmy już wieczorem. Okazało się, że auto sprzedaje gość niewiele starszy ode mnie, który miał tym jechać na Rajd Koguta, ale plany mu się pozmieniały. Facet był na tyle spoko, że sam zaoferował latarkę i coś pod kolana aby nawet spojrzeć nieco pod spód wozu. Niczego nie ukrywał i sprawiał wrażenie uczciwego. Oględziny przeszły zatem pomyślnie, wziąłem auto na jazdę testową i na powrocie już nawet nie wjeżdżałem na posesję best

Teraz nieco informacji o tym co kupiłem:

Fiat Cinquecento, rocznik 1998, wersja Young i wisienka na torcie motoryzacyjnego masochisty czyli silnik 704ccm na Aisanie krejzi Za 1700zł kupiłem naprawdę zdrowego Cienkola z nowymi oponami i świeżym OC Big Grin Samo to już dodaje mu wartości, a fakt, że bezproblemowo wróciłem nim do domu tylko utwierdził mnie w pewności, że to świetny zakup Smile

Na wyposażeniu dodatkowym miałem tylko dwa głośniki. O radio musiałem zadbać sam, więc zamontowałem mu klimatycznego kaseciaka marki Philips. Tapicerka jest myślę dosyć typowo popękana na skaju, więc założyłem na razie jakieś marketowe pokrowce, które miałem w garażu.

W kwestii mechanicznej jest problem z wolnymi obrotami. Ten pierdolony Aisan to jakieś nieporozumienie, a mój jest na dodatek ogołocony z części osprzętu, w tym jakiegoś regulatora wolnych obrotów. Kupiłem drugi gaźnik z osprzętem i może coś z tego wymodzę. Oprócz tego, po kilku dniach zagotował mi się płyn chłodniczy. Na szczęście strzelił tylko i tak już spękany zbiorniczek wyrównawczy. Okazało się, że termostat się nie otwierał, a na dokładkę wentylator chłodnicy był zatarty w pizdu. Szybkie zakupy na Allegro, kilka nowych części i problem zażegnany Smile Także auto jest w zasadzie w pełni sprawne, choć wymaga podstawowego serwisu filtrowo-olejowego z wymianą świec oraz tłukącego się jak sąsiad żonę rozrządu. Nic niezwykłego. Najgorzej jest z tym gaźnikiem bo jak tylko zejdzie ze ssania to wolne obroty ma z połowę za niskie i co rusz trzeba go trzymać na lekkim gazie. No, ale jak pisałem wcześniej - to się jakoś ogarnie Big Grin

Na koniec wreszcie jakieś fotki Cool

- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...

"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Dzisiaj 00:13:44 przez Quake96.)
Dzisiaj 00:07:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
CC700 Young 98' a.k.a.Młody Cienki - Quake96 - Dzisiaj 00:07:29

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: Quake96 , 4 gości

Chłopcy Rometowcy, 2010 - 2026. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
CC700 Young 98' a.k.a.Mło...
Ostatni post: Quake96
Dzisiaj 00:07:29
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 8
Zakup 50t1
Ostatni post: romek