|
Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 262
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie
(Wczoraj 20:36:28)tomangelo napisał(a): Czyli raczej podejrzewałbym że powyżej 5k napięcie staje się na tyle duże, że BMS odcina ładowanie.
Też tak mi się wydaje - do pewnego momentu nadmiar prądu idzie na akumulator, a akumulator utrzymuje eleganckie 12.8V w systemie, a w którymś momencie BMS rozłącza aku i cały prąd idzie poza akumulatorem w instalkę. I to jest ten moment kiedy rozjarza się żarówka.
Ale.
Rozmawiałem dzisiaj z Rakso i mówił, żeby po pierwsze wywalić diodę - bo regulator napięcia ma w sobie prostownik i dioda tylko wprowadza zakłócenia. Poza tym, jak tłumaczył, ten zapłon ma na wyjściu ze stabilizatora m.in kable czarny i czerwony. Czerwony powinien iść do wszystkich odbiorników, a czarny do załączenia plusa po stacyjce. Tyle, że w jawce/ogarze takiej opcji w stacyjce nie ma. Kable trzeba więc ze sobą zmostkować (i fabrycznie w zestawie do Ogara 200 są połączone podobno). Przy akumulatorze pojawia się problem - bo jeśli kable się zmostkuje a jest akumulator, to będzie się on na postoju powoli rozładowywał. Rakso podaje dwa rozwiązania:
1. Zmienić stacyjkę
2. Zamontować dodatkowy hebel i za każdym razem oprócz stacyjki załączać/rozłączać też akumulator.
Żadna z tych opcji mi się nie podoba. Ewentualnie nad zmianą stacyjki mógłbym pomyśleć, ale pod warunkiem, że ten hebelek widoczny z zewnątrz byłby +- taki sam.
Ktoś może kojarzy coś, co by się nadało?
No i jeszcze jedno - sprawdziłem, ten czarny kabel wisi sobie u mnie teraz nie podłączony do niczego. I jakoś to działa...?
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 22:14:39 przez grissley.)
|
|
| Wczoraj 22:13:09 |
|
|
| Wiadomości w tym wątku |
RE: CDI Rakso - parametry, akumuator i jego ładowanie - grissley - Wczoraj 22:13:09
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|