Moja nowa dojazdówka (Ogar 200)
|
Autor |
Wiadomość |
grissley
Nowy

Liczba postów: 100
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Moja nowa dojazdówka (Ogar 200)
(07-08-2025 15:54:20)Dawdzio napisał(a): Musisz brać pod uwagę ograniczenia konstrukcyjne. Albo chcesz klasyka z sentymentu
Ja ogólnie nie mam mentalnego problemu z poprawianiem fabryki albo używaniem rozwiązań, które są dobre, a w latach produkcji tego pojazdu po prostu nie były dostępne. Nie traktuję też tego jako "tuning". Tak samo, jak w mieszkaniu wkręcam żarówki ledowe do żyrandola, chociaż blok jest z wielkiej płyty z lat 70tych.
Ogarek będzie trochę porobiony - zapłon elektroniczny i inny gaźnik już ma. Z racji przepisów dostanie też te kierunkowskazy i stop.
Natomiast żarówki LED to był pomysł na zmniejszenie poboru prądu przy jednoczesnej poprawie jasności. Tym bardziej, że pomimo nowego zapłonu ewidentnie na wolnych obrotach prądu jest mało.
Niestety doszkoliłem się, że nie istnieją żarówki LED z homologacją. Nie i już. Co stanowi pewien problem, bo sprzęt będzie jeździł po zamordystycznym kraju.
Przy czym, o ile żarówek z homologacją nie ma, to całe customowe lampy już owszem są. Można by wydłubać odbłyśnik z seryjnej lampy, wstawić w to miejsce taką customową wkładkę LED, założyć seryjną chromowaną ramkę i byłby bajer. Niestety, takich małych jak w ogarze prawie nie ma, a jak już coś jest to kosztuje fortunę (czterocyfrowo) i widać po tym, że to diodowa wydumka. Wygląd retro to tylko w większych.
Czyli ten pomysł też odpada.
Więc pewnie wszystko zostanie jak jest. Stojąc na skrzyżowaniu z włączonymi kierunkowskazami i stopem będę na sporym deficycie prądowym, ale jak będzie akumulator to chyba wszystko powinno hulać.
Co do tego, że przy prędkościach ogara jasność jest wystarczająca - ja w rowerze mam z 10x jaśniejszą lampkę niż w tym Ogarze  Ale Ogarek ma tylko po mieście jeździć, więc spoko.
|
|
Wczoraj 21:45:57 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Moja nowa dojazdówka (Ogar 200) - grissley - Wczoraj 21:45:57
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|