Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Pony] Motorynka na zabytek
|
Autor |
Wiadomość |
Maka_91
Majsterkowicz Amator

Liczba postów: 450
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Motorynka na zabytek
(02-08-2023 21:50:06)romek napisał(a): Maka, nie powielaj teorii spiskowych... Mam 3 pojazdy na żółtych i wiem z czym to się wiąże i co można a czego nie można robić. Zabytkowe kościoły są generalnie w rejestrze zabytków a pojazdy w ewidencji a są to zgoła dwie różne rzeczy.
Jak on nie ma żadnych dokumentów to fakt że pojazd ma 40 lat nic mu nie daje.
Nie wiek jak to wygląda dokładnie. Ale sam potwierdzasz, że po rejestracji na zabytek moto wchodzi na jakąś tam ewidencję. Można swobodnie taki pojazd modyfikować, przebudować, przemalować itp? Myślę, że pod tym względem lepiej mieć 'zwykla' rejestrację.
Tak nic mu nie daje. Dopisałem w następnej linijce, że jemu chodzi o rejestrację. Więc to nie ma znaczenia, to się zgadza. Jakby chciał kupić to warto mieć 40+. Tak uważam..
Jak ktoś chce wybrać żółte no to jego decyzja. Można zrobić tak a można też troszeczkę naginając temat zrobić to inaczej.
I też będzie dobrze. Najważniejsze, że pojazd będzie 'ogarniety' i przetrwa.
Mógłbyś na szybko napisać jaki zakres prac można wykonywać a o co trzeba prosić?
Duże są ograniczenia? Jest to uciążliwe dla ciebie?
Myślę że tu odpowiedź będzie zależeć od sposobu użytkowania i korzystania z motorku na codzień.
Przepraszam za wpis jeśli to kogoś wprowadza w błąd ale osobiście uważam, że dotknąłem ważnej kwestii i jest tak jak napisałem. To znaczy swoboda prac przy pojeździe jest ograniczona. W jakim stopniu to już inna sprawa i inny temat.
A co do konserwatora, no to fakt tutaj nie wiem jak to jest. Może się rozpędziłem. Ale nie to miałem na celu.. Myślę, że do tego najbardziej chciałeś się odnieść.
Zabytkowy pojazd to też zabytek. Jak kościół, obraz czy cokolwiek innego. I na pewno podlega to też jakiejś ochronie. Ochrona zabytków.
Nie wgłębiałem się w to ale z całą pewnością tak jest. Oczywiście zakres tej ochrony nie musi być taki sam. Tego nie twierdzę. A tak może wynikać faktycznie z tego co napisałem post wyżej.
Za to przepraszam.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2023 22:06:59 przez Maka_91.)
|
|
02-08-2023 22:02:41 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Motorynka na zabytek - Maka_91 - 02-08-2023 22:02:41
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|