Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Sokół 1973 rok by Popielaty
|
Autor |
Wiadomość |
Popielaty
Nowy

Liczba postów: 61
Imię: Michał
Pojazd: Inny
|
RE: Romet Sokół 1973 rok by Popielaty
Troszkę chłodniejszy dzień, to można było podłubać przy Sokole. Przedmioty martwe, niestety mi się sprzeciwiają i skutecznie spowalniają pracę. Walczę z tym jednak jak mogę i staram się pchnąć robotę do przodu. Póki co udało mi się rozebrać felgi, wypolerować obręcze i założyć nowe szprychy wraz z nyplami. Na to oczywiście nowe dętki, oponki CST z białym bokiem i kostki, mój znak rozpoznawczy

Niestety rozpadła się jedna z osłonek wianka przedniej piasty, pierdoła, warta 1 zł, ale już zatrzymuje robotę.
Z ciekawostek udało mi się zdobyć oryginalną śrubę zawiasu

Nie jest to łatwa rzecz do zdobycia, a Romet skutecznie sobie utrudnił tym typem zawiasu produkcję. Brakuje mi tylko podkładki stożkowej, ale myślę, że z tym nie będzie problemu w sklepie metalowym.

Aktualnie Sokół jest, że tak powiem w stroju Adama

Zapadła już decyzja, że Sokół dostanie lakier w kolorze czerwonym, zaś blotniki i osłona w kolorze biało -kremowym, tak jak oryginalne błotniki.
Postanowiłem też kupić korbę, która będzie w lepszym stanie wizualnym, ponieważ oryginalna chodź technicznie była w dobrym stanie, to sam odlew wyglądał, jakby przetrwał zdobycie Berlina w 1945 roku.

Przy okazji małe czyszczenie i polerka galanterii

Lada dzień rower trafi do piachu i w lakier. Kiedy? Nie wiem, czekajcie, a zobaczycie.
|
|
28-06-2022 23:43:19 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Sokół 1973 rok by Popielaty - Popielaty - 28-06-2022 23:43:19
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|