Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Uszkodzone kartery, naprawa
|
Autor |
Wiadomość |
eder555
Nowy

Liczba postów: 2
Imię: Krzysztof
Pojazd: Inny
|
RE: Uszkodzone kartery, naprawa
Dzień dobry
Po przeczytaniu odpowiedzi na mój post, zainteresowałem się klejami dwuskładnikowymi do metalu i faktycznie przy moich ubytkach w karterach powinny spełnić zadanie.
Dzisiaj wieczorem poszukałem co mam w "przydasiach" i znalazłem kawałek blachy aluminiowej o grubości 1 mm, na tyle miękka, że giąłem ją kombinerkami bez najmniejszego problemu, przy użyciu większej siły blacha się poddawała w palcach.
Ostatecznie wykonałem dwie takie blaszki.
Po wstawieniu do silnika wygląda mniej więcej tak
Plan mam taki aby klejenie zrobić na dwa etapy, pierwszy to posmarowanie oczyszczonych powierzchni karterów oraz blaszek gdzie stykają się bezpośrednio ze sobą oraz drugi etap juz po wyschnięciu to wypełnić i zalać klejem blaszki od drugiej strony w przestrzeniach zaznaczonych na załącznikach niżej
Następny załącznik wrzucę w następnym poście ponieważ ograniczenia nie pozwalają na dodanie kolejnego.
Myślę, że przyklejenie blaszek z jednej strony karteru i zalanie klejem z drugiej strony tak jak pokazałem w załącznikach powinno być równie dobre co napawanie aluminium.
Jeśli drodzy forumowicze mielibyście jakies uwagi to bardzo proszę podzielcie się, jutro wybieram sie po klej i być może (choć mała szansa) jeszcze w starym roku kolejne postępy z prac.
Pozdrawiam
Niżej kolejny załącznik z przestrzenią, którą chciałbym wypełnić klejem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2021 22:11:50 przez eder555.)
|
|
30-12-2021 22:11:08 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Uszkodzone kartery, naprawa - eder555 - 30-12-2021 22:11:08
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|