Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tłok spuchł i zatrzymał silnik - co dalej ?
|
Autor |
Wiadomość |
Tomaszabc
Nowy

Liczba postów: 117
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Tłok spuchł i zatrzymał silnik - co dalej ?
Po kupnie motorynki rozmontowałem silnik. Wał scentrowany, łożyska mają wylatane. Tłok nie pierwszej młodości, wymieniłem 2 łożyska najgorsze, simmery, i pierścienie na tłoku.
Jeździ, jeździ i nie chce się zajeździć. Dopiero kiedy przez scentrowany wał simmer przestał trzymać i zaczął lekko popalać olej ze skrzyni to kupiłem nowe części. Łożyska Nachi C3, wał Duells, cylinder tłok Almot a motorynka dalej żwawa.
Do czego dążę- z tym da się żyć i można ten zestaw zajeździć, potem kupić coś lepszego, silnikowi się nic nie stanie. U mnie też dzwoniło tak jak u Ciebie ale wydaje mi się, że po 100 km jakby przestało. Głównie dzwoniło na zimnym silniku.
U mnie wydaje się, że stary tłok wyślizgał cylinder także wyoblił go lekko i tłukł stopą o gładź bo jak wiadomo korba pcha go raz w jedną stronę jak idzie do góry a jak idzie w dół to dociska w drugą.
Nie do końca polecam zgrywanie tłoków i cylindrów różnych producentów- tłok i cylinder kiedy są wykonane z różnych stopów mają minimalnie inną rozszerzalność cieplną.
Nie wiem czy coś wniosłem do dyskusji ale się wypowiedziałem
|
|
18-09-2016 22:57:07 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Tłok spuchł i zatrzymał silnik - co dalej ? - Tomaszabc - 18-09-2016 22:57:07
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|