Polski Fiat 125p 1500 1981r
|
Autor |
Wiadomość |
jurek_j
Technik

Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
Polski Fiat 125p 1500 1981r
Nuda mnie dopadła, to sobie popiszę. O moim oczku w małej głowie. O duuuuuuuużym fiacie.
Zamówiony przez ojca w 1977r, w 1981r odebrany z Polmozbytu w Szczecinie. Wybrany najlepszy z wystawionych na placu, taki był wybór, ehe... Ujeżdżany do 2003r, z dwoma lakierowaniami nadwozia w międzyczasie, jednym remontem blacharskim z przodu i nakulanymi lekko ponad 100tys. km. Szara szarość ładnego FIATa. Potem na główny pojazd trafił Polonez Caro 1.9GLD, radocha z diesla nieprzeciętna, w szczególności podczas tankowania ON. A fiat stał i zajmował się gniciem, bo za młody byłem na cokolwiek.

Do 2009r jakoś przeżył robiąc zawrotny jeden kilometr przebiegu. Ogrom zaprawek, zbieranina elementów blacharskich, funduszy na zakup migomatu, czytanie for, eksperymentowanie w garażu, itp. itd.
Przed samym remontem wyglądał mniej więcej tak:
Wtedy opitoliłem się na łyso, zakończyłem przygodę z fryzjerstwem (zresztą trwa po dzień dziś toto...), zabrałem się za kawał roboty, porządnej jak na swoje ówczesne umiejętności, bez kompromisów, z trudami, bólami (taa, paznokieć z palca zszedł), jękami i krzykami. 2,5 roku w wolnych chwilach, piątkowe wieczory (z LP3 jasna sprawa, zostało po dzień dziś, bardzo miły nałóg), sobotnie dniówki męczyłem się z tymi kilogramami złomu, aby na koniec uzyskać coś takiego:
Silnik: seryjne 1,5 po ruskim remoncie – tłoki z poloneza, nowy nierząd, dotarte zawory, nowe panewki główne, kolektor gsi, ładowska pompa paliwa (kupiona w STW Brzozów, warto było odwiedzać podkarpacie m.in. z tego względu  ).
Zawieszenie seryjne, hamulce tak samo. Zewnętrznie dorzucone kilka bajerów typu chromowane pozycjo-kierunki, felgi 5J13 z łady, podgrzewane lusterka. Wewnątrz auta grubsze wygłuszenia, kierownica MC, diodowy obrotomierz, nakładka na lusterko, przednie fotele podniesione z przodu o jakieś 30mm, inna gałka zmiany biegów, wakuometr…
Strasznie nudny, typowy, ale dający wiele frajdy złomek
Reszta fotek z remontu tutaj.
|
|
03-02-2014 23:58:15 |
|
5 użytkowników postawiło piwo jurek_j za ten post:5 użytkowników postawiło piwo jurek_j za ten post.
Bartek (08-10-2015), Damian0 (01-15-2015), Semmao (01-12-2015), Simon (12-28-2014), stachu2011 (01-13-2015)
|
Wiadomości w tym wątku |
Polski Fiat 125p 1500 1981r - jurek_j - 03-02-2014 23:58:15
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|