Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy)
|
Autor |
Wiadomość |
romek
019 rzondzi

Liczba postów: 2,646
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy)
Kiedyś omawialiśmy temat homologacji na elementach oryginalnych
Doszliśmy do wniosku że w tamtych czasach było to dopuszczane na podstawie odrębnych przepisów, choć lampa tylna miała znak homologacji.
Więc do fabrycznego oświetlenia nikt Ci nic nie powie, ale wszystko dodatkowe jak jest to musi być sprawne i zgodne z przepisami, przynajmniej w Polsce. Nie znam prawa niemieckiego ale pewnie jest podobnie.
No bo zobacz... Mając kierunkowskaz nie wystawiasz ręki tylko go włączasz a będzie jechał prawnik swoim nowym Mercedesem zapatrzony w telefon, w przypadku kolizji on na pewno zwróci na to uwagę i to Ty będziesz winny, bo miałeś oświetlenie niezgodne z przepisami, on nie widział bo nie musiał itd kolejna sprawa to kontrolę policyjne, w Polsce generalnie policja ma na to wywalone (i dobrze) ale w Niemczech może być różnie.
Dlatego ja bym go tuningował jak już to ,,czułkami" od Simsona na przykład... O ile one maja homologację
No i mówię przede wszystkim pogadaj z kimś kumatym na przykład diagnosta u siebie bo kojarzę że tu kiedyś pisał jakiś Niemiec który nie mógł zarejestrować sprowadzonego z Polski Komara, szukał pomocy w sprawie jakichs certyfikatów. Nie pamiętam tylko czy jego pojazd był zarejestrowany wcześniej w Polsce.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 15:37:14 przez romek.)
|
|
Wczoraj 15:34:10 |
|
|
grissley
Nowy

Liczba postów: 52
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy)
No, czułkami od simsona to ja go tuningował na pewno nie będę - to by dopiero był jarmark...
Jak się nie da zrobić "niewidocznie", to odpuszczę zupełnie.
Podpytam we wrażym urzędzie, zobaczymy, czy cos odpiszą.
Ale z tego co piszesz, to żarówkę LED mogę spokojnie wstawiać, bo to i tak homologowane nie było?
Jeśli tak, to może ktoś podpowie - jaka żarówka jest jaśniejsza od seryjnej, bierze mniej prądu, daje podobną barwę światła, świeci na wprost jak powinna i po tygodniu nie zaczyna migotać czy gasnąć?
|
|
Wczoraj 16:36:29 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|