Bo Dezamet jest do niczego, a Simson taki dobry
|
Autor |
Wiadomość |
Tomasso94
Przebiegły Administrator :D
Liczba postów: 4,036
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Bo Dezamet jest do niczego, a Simson taki dobry
Ooooo! Stare czasy wracają! Simson Romet Jawa! Dajcie mi tu jeszcze kłejka
Jeju, ostatnio z 8 lat temu nad tym debatowałem <3 I powiem tak:
Dla mnie czy to Jawa czy to Dezamet... Oba silniki mają swoje plusy i minusy. Lubiłem przy tym grzebać, użytkowałem na co dzień i jedno i drugie. I do dzisiaj wychodzę z założenia że jeśli chodzi o awaryjność obu, kłania się powiedzenie "jak dbasz, tak masz". Nigdy nic nie pchałem, a jak już to przez zapchany kranik Co do konstrukcji - jak na tamten okres i co najważniejsze możliwości krajów, zaplecze techniczne, dostęp do materiałów i politykę władz jest, było ok, zarówno czechosłowackie wyroby jak i nasze. Porównanie zaś silników, w ogóle motorowerów i motocykli zachodnich do naszych, nie ma najmniejszego sensu. Zbyt duża przepaść technologii pomiędzy krajami, no niestety. Mieliśmy co mieliśmy, nawet pamiętam jak sam świętej pamięci Podlaski mi, nam opowiadał jak to z tymi silnikami i nie tylko nimi było. Próbowano przepchnąć przecież silniki niemieckie, włoskie, japońskie... Nasi konstruktorzy chcieli dobrze... ale przez rządzących udało się tylko na podstawie DKW wyrzeźbić projekt polskiego silnika, który już w papierach przestarzały był o 40 lat. Miał być jak najprostszy, najtańszy w produkcji i broń boże za dobry, tak chciała "góra". Potem tylko modyfikacje, modyfikacje...
No ale na dzisiaj nie ma tego złego. Wszystko ma po 30 - 50 lat i dalej chodzi. To nie było na tyle przewidziane. Cieszmy się że mamy chociaż to. No i jestem ciekaw jak to będzie z dzisiejszą, skośnooką motoryzacją za te 20 lat...
I mimo że teoretycznie z tego wyrosłem, to i tak nie mogę się doczekać aż znów wyciągnę toto z piwnicy
- Volvo V70 II
- Honda Transalp 600V
- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra G
*** ...i wtedy rzekł - Nie da się. ~ Tomasso94 ***
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2020 00:46:00 przez Tomasso94.)
|
|
17-04-2020 00:42:52 |
|
4 użytkowników postawiło piwo Tomasso94 za ten post:4 użytkowników postawiło piwo Tomasso94 za ten post.
Jorginsson (04-18-2020), Mixol (04-17-2020), Quake96 (04-17-2020), Simon (04-19-2020)
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
|
Cytat:Ooooo! Stare czasy wracają! Simson Romet Jawa! Dajcie mi tu jeszcze kłejka
Jest 223, jest kłejk, jest impreza!!
Uwielbiam te forum za takie dyskusje. Lubię popatrzeć na wypowiedzi ludzi którzy uważają, że dezłomet to w ogóle wyrób mający cokolwiek wspólnego z silnikiem i pośmiać się wrzucając trójkę w Ogarze
Specjalnie na tę okazję przygotowałem dla was kolejną porcję kina akcji!
https://www.captiongenerator.com/1776242...by-Quake96
https://www.captiongenerator.com/1776282...by-Quake96
Z serdecznymi pozdrowieniami dla użyszkodników silników Pierdom-Dezłomet
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
17-04-2020 15:54:19 |
|
3 użytkowników postawiło piwo Quake96 za ten post:3 użytkowników postawiło piwo Quake96 za ten post.
ananas (04-18-2020), Odrestaurator (04-17-2020), Tomasso94 (04-18-2020)
|
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,745
Imię: Maciek
Pojazd: Romet Chart
|
(17-04-2020 00:23:49)rafi555 napisał(a): Proszę mi pokazać te dzisiejszą technologię przez którą idzie się do przodu to może uwierzę.
Nie kompromituj się, powiedz mi jeszcze ze dzisiaj nie ms technologii.
UWAGA PRZYKŁAD!
Spójrz na dzisiejsze wyroby, a dawne, ich dokładność, chcesz powiedzieć ze przykładowo maszyny które obrabiają materiały sterowane CNC będą gorsze niż ktoś ktoś ręcznie steruje ta obrabiarka? To jest właśnie rozwój technologi której ty nie rozumiesz...
xyz
|
|
17-04-2020 16:10:07 |
|
|
Wodnik
El Dezametto Mecánico
Liczba postów: 354
Imię: Szymon
Pojazd: Romet 2375
|
Lepiej zamknąć tą dyskusję teraz z klasą niż ciągnąć to dalej.
Bo to temat rzeka który prowadzi do morza i w końcu do niego wpadniemy utopić się. xD
I każde forum zmaga się z takimi tematami. Na pewnym forum rolniczym które odwiedzam też były i będą spory np. czy nasza 330 jest lepsza od Ruskiego T 25. Przykłady można mnożyć na innych forach tak samo. Pośmiać się można jak najbardziej. Te przeróbki Kłejka zwłaszcza ta druga bombowo wyszła.
Jednym bardziej odpowiada Dezamet drugim Jawa.
Jeden i drugi posiada zalety i wady. Ale oba jak się dopracuje to chulają aż miło i będą jeszcze długie lata śmigać po naszych drogach.
A co do tego który więcej się psuje to raczej oba tak samo. Trwałość mają porównywalną przy dobrej eksploatacji.
Problem leży bardziej w niedoświadczonych użytkownikach i mniemaniu że to proste silniki i da się naprawić młotkiem i śrubokrętem włącznie. Bez jakiego kolwiek doświadczenia i wiedzy.
Większość osób które nie znających mechaniki przerastają te i każde inne silniki. Stąd te głupizny że jeden lepszy od drugiego.
Podrywasz Blachary i bujasz się na mieście bo masz Rometa za złotówek całych 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2020 22:29:23 przez Wodnik.)
|
|
17-04-2020 22:28:24 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Wodnik za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Wodnik za ten post.
Jorginsson (04-18-2020), seler1500 (04-17-2020)
|
Tomasso94
Przebiegły Administrator :D
Liczba postów: 4,036
Imię: Tomasz
|
|
18-04-2020 00:47:31 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Tomasso94 za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Tomasso94 za ten post.
Jorginsson (04-18-2020), Quake96 (04-18-2020)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|