Pegaz 750 - kolejny Robak
|
Autor |
Wiadomość |
joozek
senior
Liczba postów: 2,409
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Pegaz 750 - kolejny Robak
Koniec zwolnienia. lecz sprawny do końca nie jestem W żółwim tempie, ale do przodu. Niestety wystąpił nie zaplanowany problem z przednimi widełkami, więc znów czas na Pegaza stanął w miejscu. Mam już nowe i dziś poszły do malowania. W tym czasie odebrałem ostatnie detale, bez których prace stały w miejscu.
Oś z tulejami tylnego wahacza, poniżej od razu do Ogara 205. Tuleje widełek bez i z kołnierzem, od razu drugi komplet do Polo. Górne mocowania sprężyn przedniego zawieszenia - wykonane z nierdzewki, jak również oś nóżek centralnych, dodatkowych szpilek M8, oraz przedstawionych wcześniej osi wahacza.
Z lewej strony "ślimaczki" wkręcone już w sprężyny, z prawej dodatkowe tuleje teflonowe do amortyzatorów krytych Pegaz/Polo i otwartych do Ogara 205 i Drynki.
A teraz prawdziwe cudeńka, osłony lag do Pegaz/Polo. W oryginale były gumowe, ale ze względu deficytowy towar, dorobione z czarnego poliamidu.
Ale opaski oryginał - chrom nowy
Jak tylko widełki przyjdą z nowym lakierem, składam - części już są wszystkie
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
23-02-2015 23:50:52 |
|
1 osoba postawiła piwo joozek za ten post:1 osoba postawiła piwo joozek za ten post.
ziman1998 (02-24-2015)
|
joozek
senior
|
Widełki nadal u lakiernika Wczoraj i dziś troszkę podziałałem. Wiosna się zbliża, a przy Pegazie postępy marne, no ale w marcu ma spaść znów śnieg, więc go może skończę
Pierwsze na stół poszły amortyzatory, od razu dwa komplety, drugi założę do Polo. Nowe chromy, nowe tuleje metalowo-gumowe i teflonowe cierne. Sprężyny nasmarowane smarem miedzianym.
A tu już założone z ramą i wahaczem
Tu mój patent, dodatkowa osłona - tuleja z nierdzewki, ramy - osłania przed tarciem łańcucha
Śruby kołpakowe ślepe do amortyzatorów i wahacza - chromowane, sprężyna stopki też
Zbiornik paliwa z korkiem zakręcanym ZZR, uchwytami gumowego paska i wcześniej prezentowanym siedzeniem
Komentarze mile widziane
|
|
28-02-2015 16:32:26 |
|
4 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post:4 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post.
mateeusz (02-28-2015), Semmao (03-25-2015), szczupak54 (03-01-2015), ziman1998 (03-01-2015)
|
Pompuś
Unregistered
|
Coś pięknego...
|
|
28-02-2015 16:42:40 |
|
|
jacomoto
Praktykant
Liczba postów: 412
Imię: Jacek
Pojazd: Romet Komar
|
|
01-03-2015 00:42:45 |
|
|
joozek
senior
|
(01-03-2015 00:42:45)jacomoto napisał(a): Chcetnie tez bym zakupił te gumy osłaniające do amortyzatorów. Ogólnie cudo.
Ja w swoich pegazach mocowanie torebek ma troszkę inaczej rozwiązane.
Jesetm pod ogromnym wrażeniem
Jacku doczytaj wyżej, te osłony gumowe przednich lag to towar nie osiągalny, więc mam dorobione z czarnego poliamidu. Efekt taki jakby były z gumy, bo nie były robione na zwykłej tokarce, a na CNC. natomiast opaski zaciskowe do ich montażu są oryginalne i na nowo pochromowane.
Z tym mocowaniem torebki to też wiem, że w 750 były spawane na stałe płaskowniki. Mój 750 jest z 1974 roku i rama jest chyba od 710, a w tym modelu mocowanie było skręcane do ramy, tak jak u mnie. Postanowiłem jednak tego nie zmieniać, ale ten płaskownik będzie, dorobiłem
Dziękuję Wszystkim za komentarze i oczywiście zapraszam Wszystkich do oglądania moich Robaków - cukiereczków osobiście.
|
|
01-03-2015 01:07:40 |
|
|
joozek
senior
|
Sebastian, no tak trochę będzie ... 500 i to chyba z małym hakiem
Lubin - woj dolnośląskie, 70 km od Wrocławia
Z tą kasą to rożnie bywa ... ale przeznaczam ją na Robaki, z dodatkowych dochodów, najczęściej tzw fuch Czasy, że robiłem coś komuś za flaszkę minęły, do tego już kupę lat nie palę, więc ... mogę coś odłożyć.
Za jeden, dwa miesiące rozpoczyna się sezon motocyklowy, więc kasa na Robaki, zamieni się w paliwo do motocykla
|
|
01-03-2015 01:43:46 |
|
|
joozek
senior
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2015 00:36:05 przez joozek.)
|
|
09-03-2015 00:34:58 |
|
2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post:2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post.
Kanilox (03-09-2015), mateeusz (03-09-2015)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|