| 

Ocena wątku:

- 0 głosów - 0 średnio

- 1

- 2

- 3

- 4

- 5

| 

Polo Lux 75

| 

| Autor | 
			Wiadomość | 

Wojtas29 

Nowy 

Liczba postów: 17 
Imię: Wojtek 
Pojazd: Inny Romet 

| 

Polo Lux 75 

Witam wszystkich forumowiczy. 
W moje ręce całkiem nie dawno wpadł rower o którym marzyłem już od dawna-Romet Polo Lux. 
Początkowo miałem problem z identyfikacją rocznika, ale po konsultacji z nieco bardziej obeznanym w tym temacie znajomym udało mi się ustalić że to rocznik 75. 
Gdy go kupiłem, to właściwie oryginalna była tylko rama i kierownica, a rama była dwu krotnie malowana. 
Po jakimś czasie skrobania okazało się że w oryginale był zielony metalik, ale ten kolor został tylko w kilku miejscach więc, rama będzie malowana. Na ten moment kupiłem drugi rower na części do Polo luxa. Ten rower to Tyler beach cruiser z 75roku. Trochę szkoda mi go na części brać bo w pełni oryginalny jest ale Polo lux to jednak marzenie było. 
Na Tylera założę to co było na Polo lubię plus jakieś oryginalne części które znajdę. W sobotę przyjeżdża rama z lakierni i będzie robiony szablon i wlepy[attachment=23829][attachment=23829]

ps. ta rama była tak pospawana w fabryce. nie wiem czy śmiać się czy płakać.

Szczęścliwiw tyler jest też z 75'ego więc wszystko będzie sięzgadzać[attachment=23829]

(23-10-2025 10:08:30)Wojtas29 napisał(a):  Witam wszystkich forumowiczy. 
W moje ręce całkiem nie dawno wpadł rower o którym marzyłem już od dawna-Romet Polo Lux. 
Początkowo miałem problem z identyfikacją rocznika, ale po konsultacji z nieco bardziej obeznanym w tym temacie znajomym udało mi się ustalić że to rocznik 75. 
Gdy go kupiłem, to właściwie oryginalna była tylko rama i kierownica, a rama była dwu krotnie malowana. 
Po jakimś czasie skrobania okazało się że w oryginale był zielony metalik, ale ten kolor został tylko w kilku miejscach więc, rama będzie malowana. Na ten moment kupiłem drugi rower na części do Polo luxa. Ten rower to Tyler beach cruiser z 75roku. Trochę szkoda mi go na części brać bo w pełni oryginalny jest ale Polo lux to jednak marzenie było. 
Na Tylera założę to co było na Polo lubię plus jakieś oryginalne części które znajdę. W sobotę przyjeżdża rama z lakierni i będzie robiony szablon i wlepy 

ps. ta rama była tak pospawana w fabryce. nie wiem czy śmiać się czy płakać. 

Szczęścliwiw tyler jest też z 75'ego więc wszystko będzie sięzgadzać 

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2025 10:18:02 przez Wojtas29.)

|  

| 

| 23-10-2025 10:08:30 | 

| 

| 

Wojtas29 

Nowy 

| 

RE: Polo Lux 75 

(24-10-2025 20:05:18)Piotrekdriver1 napisał(a):  Nie wierze że te sprawy z fabryki. 
A jednak

(24-10-2025 23:06:42)Wojtas29 napisał(a):   (24-10-2025 20:05:18)Piotrekdriver1 napisał(a):  Nie wierze że te sprawy z fabryki. 

A jednak 
Co prawda rama była spawana ale w zupełnie innym miejscu a tam skrobałem oryginalny zielony metalik

(24-10-2025 23:06:42)Wojtas29 napisał(a):   (24-10-2025 20:05:18)Piotrekdriver1 napisał(a):  Nie wierze że te sprawy z fabryki. 

A jednak 

A jednak 

Co prawda rama była spawana ale w zupełnie innym miejscu a tam skrobałem oryginalny zielony metalik 
 Potem nie chciało mi się męczyć że skrobaniem i lakiernik mi to wysłał. 
Po zdjęciach z lakierni tym że skrobałem tam zielony metalik i tym co udało mi się dowiedzieć od powszedniego właściciela, udało mi się  ustalić żew tym miejscu nie było spawane, tak było w oryginale i jak to zobaczyłem nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2025 23:12:12 przez Wojtas29.)

|  

| 

| 24-10-2025 23:06:42 | 

| 

| 

Wojtas29 

Nowy 

| 

(25-10-2025 21:20:31)RometW napisał(a):  Przy tak poważnym remoncie warto by to poprawić i wzmocnić. 
W tym miejscu jest duże obciążenie, kiedyś w Turing2 pękł mi lepiej wyglądający spaw. 

Jeżeli ktoś tak spawał to pewnie nieźle przetopił metal w tym miejscu 
Chyba najlepiej by było zeszlifować spawy ta by jak najmniej naruszyć oba elementy. 
Następnie dobrać kawałek rurki (3-4cm) o odpowiedniej średnicy wewnętrznej i grubej ściance i nałożyć na wierzch jako tuleje wzmacniającą. 

Już to zrobiłem

mam problem 
nie mogę dodać zdjęcia do posta

Notatka od Dawdzio, 27-10-2025 21:26:26 

Usunąłem baaaardzo dużo tekstu uszkodzonego linku. 
 | 

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2025 21:24:46 przez Dawdzio.)

|  

| 

| 27-10-2025 10:45:01 | 

| 

| 

Wojtas29 

Nowy 

| 

sorry za tak długi url coś mi się popsuło. 
tutaj jest kilka krótszych 
Tak wyszło:

Przy tak poważnym remoncie warto by to poprawić i wzmocnić. 
W tym miejscu jest duże obciążenie, kiedyś w Turing2 pękł mi lepiej wyglądający spaw.

Chyba najlepiej by było zeszlifować spawy ta by jak najmniej naruszyć oba elementy. 
Następnie dobrać kawałek rurki (3-4cm) o odpowiedniej średnicy wewnętrznej i grubej ściance i nałożyć na wierzch jako tuleje wzmacniającą. 
[/quote]

Już to zrobiłem 
Tak wyszło:

(27-10-2025 11:10:18)RometW napisał(a):  Zdjęcie wstawiasz na stronę z hosting zdjęć i link do niej. 
Ja używam strony elektroda.pl tylko tam trzeba mieć konto. 
już ogarnąłem

(27-10-2025 11:14:24)Wojtas29 napisał(a):  sorry za tak długi url coś mi się popsuło. 
Tak wyszło: 

Już to zrobiłem 
Tak wyszło:

(27-10-2025 11:10:18)RometW napisał(a):  Zdjęcie wstawiasz na stronę z hosting zdjęć i link do niej. 
już ogarnąłem 
[/quote] 
jestem bardzo zadowolony z tego projektu, dotej pory jedyne co zrobiłem to remont karata który swoją drogą też nieźle wyszedł i podstawowe naprawy w starym wigry

(27-10-2025 11:14:24)Wojtas29 napisał(a):  sorry za tak długi url coś mi się popsuło. 
Tak wyszło: 

Już to zrobiłem 
Tak wyszło:

już ogarnąłem

Tak wyszło: 

Już to zrobiłem 
Tak wyszło:

już ogarnąłem 
[/quote] 
jestem bardzo zadowolony z tego projektu, dotej pory jedyne co zrobiłem to remont karata który swoją drogą też nieźle wyszedł i podstawowe naprawy w starym wigry 
[/quote]

Czy polo luxy wychodziły wogóle z shimano 333 czy tylko sturmey archer?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2025 11:25:49 przez Wojtas29.)

|  

| 

| 27-10-2025 11:14:24 | 

| 

| 

Wojtas29 

Nowy 

| 

(27-10-2025 23:58:23)zaz napisał(a):  Sam szukam linki do Shimano 333. Fajny polo lux. 
Miałem ten sam problem. Linki nie kupisz  chyba że za chore hajsy na eBayu w stanach, ale są warsztaty zajmujące się dorabianiem linek samochodowych, ale jak będą ci dorabiać to musisz wziąć pancerz i ten dokręcany do piasty kołnierz bo tego nie da się założyć na linkę, trzeba zrobić linkę w tym(przełożyć linkę przez pancerz i nakrętki i wtedy dorobić końcówki). Ja moją dorobiłem w takim zakładzie w Gdyni Orłowie. 
A tak z ciekawości to do jakiego roweru potrzebujesz?

Jak edytować listę pojazdów, bo trochę mi przybyło u ubyło i muszę zaktualizować to.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2025 10:21:15 przez Wojtas29.)

|  

| 

| 28-10-2025 10:19:11 | 

| 

| 

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     

| 

|