Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Zachęcamy do zakupu forumowych kubeczków Smile Kliknij tutaj

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanie zapłon CDI
Autor Wiadomość
arek1076 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 4
Imię: Arek
Skąd: Nowa Kaźmierka
Pojazd: Romet Kadet
Post: #1
Pytanie zapłon CDI
witam posiadam zapłon cdi do rometa bez widocznego impulsatora. w którym monecie występuje iskra w takim zapłonę ? i jak ustawić tak zapłon? w wszystkich możliwych ustawieniach brak wolnych obrotów i czasem szczel w gaźnik na wysokich obrotach

Notatka od Dawdzio, 12-04-2019 15:44:46

Postaraj się zadbać o wygląd wiadomości: wielkie litery, polskie znaki diakrytyczne, interpunkcję, itd.

10-04-2019 23:14:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
grek132 Offline
wyrywacz wahaczy
*


Liczba postów: 186
Imię: Marek
Skąd: podkarpacie
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #2
RE: Pytanie zapłon CDI
pokaż ten zapłon
11-04-2019 20:06:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
arek1076 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 4
Imię: Arek
Skąd: Nowa Kaźmierka
Pojazd: Romet Kadet
Post: #3
RE: Pytanie zapłon CDI
11-04-2019 23:12:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
grek132 Offline
wyrywacz wahaczy
*


Liczba postów: 186
Imię: Marek
Skąd: podkarpacie
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #4
RE: Pytanie zapłon CDI
impulsator to ten czarny element na prawo od tej cewki który jest biała
12-04-2019 15:14:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
rafi555 Offline
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,566
Imię: xxxxxx
Skąd: xxxxxxxx
Pojazd: Romet Pony
Post: #5
RE: Pytanie zapłon CDI
Ha nie Smile to jest kostka. Impulsatorem jest cewka. Spotkałem na giełdzie producenta i pogadaliśmy i wyjaśnił kilka spraw.

"Odpal silnik motocykla
Udaj się na autostradę
Szukając przygody
I wszystkiego, co możesz znaleźć po drodze..."
12-04-2019 15:32:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo rafi555 za ten post.
seler1500 Offline
Kątówka robi bzzz
Moderatorzy


Liczba postów: 1,687
Imię: Rafał
Skąd: Jełowa (OPO)
Pojazd: Romet Pony
Post: #6
RE: Pytanie zapłon CDI
No nie wiem, cewka z białą izolacją to raczej cewka zasilająca CDI, a pozostałe to cewki świetlne.
Tak czy siak informacje o zapłonie i sposobie jego regulacji otrzymałeś już pewnie od sprzedającego (instrukcja montażu). Jeśli jej nie masz, zapytaj po prostu sprzedawcę co i jak. On z pewnością będzie wiedział coś na ten temat, skoro jest dystrybutorem.

Faktycznie po sprawdzeniu na innych fotkach (stator Suzuki TGB) wychodzi na to, że impulsator jest w cewce.

Serwis ACO pod wezwaniem świętego nikasilu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2019 16:55:12 przez seler1500.)
12-04-2019 16:51:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
rafi555 Offline
Zawodowiec
*


Liczba postów: 2,566
Imię: xxxxxx
Skąd: xxxxxxxx
Pojazd: Romet Pony
Post: #7
RE: Pytanie zapłon CDI
Tak to cewka zasilająca zapłon ale jest też impulsatorem, sam się zdziwiłem ale tak jest.

"Odpal silnik motocykla
Udaj się na autostradę
Szukając przygody
I wszystkiego, co możesz znaleźć po drodze..."
12-04-2019 16:54:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
sampras Offline
Nowy
*


Liczba postów: 64
Imię: Witold
Skąd: Wrocław
Pojazd: Romet Komar
Post: #8
RE: Pytanie zapłon CDI
Witam,

to zapłon typu "magnet".

Tu np. można przeczytać jak działa:

https://zaplon.pl.tl/CDI-MAGNET.htm


Taki zapłon był (jest?) oferowany na forum. Można znaleźć kontakt telefoniczny i pytać.

Pozdrawiam
12-04-2019 20:04:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo sampras za ten post.
Prezes1978 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 46
Imię: Marcin
Skąd: Radzyń
Pojazd: Romet Pony
Post: #9
RE: Pytanie zapłon CDI
Ja też mam problem z wolnymi obrotami a raczej ich brakiem w tym zaplonie.Ktos coś podpowie? Dystrybutor mówi aby użyć lampy stroboskopowej do ustawienia zapłonu 3mm przed GMP i powinny być wolne.
13-04-2019 17:10:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
Kątówka robi bzzz
Moderatorzy


Liczba postów: 1,687
Imię: Rafał
Skąd: Jełowa (OPO)
Pojazd: Romet Pony
Post: #10
RE: Pytanie zapłon CDI
Ustaw zapłon i daj znać. O ile Twój zapłon nie ma przyspieszacza zapłonu na wolnych (czy też opóźniacza, już nie pamiętam), to nie powinno być problemów z wolnymi.

Serwis ACO pod wezwaniem świętego nikasilu
13-04-2019 17:52:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
arek1076 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 4
Imię: Arek
Skąd: Nowa Kaźmierka
Pojazd: Romet Kadet
Post: #11
RE: Pytanie zapłon CDI
Też ma problem z ustawieniem. Sprawdzałem w każdym możliwym ustawieniu i zawsze brak wolnych obrotów
15-04-2019 08:25:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Prezes1978 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 46
Imię: Marcin
Skąd: Radzyń
Pojazd: Romet Pony
Post: #12
RE: Pytanie zapłon CDI
Arek1076 moim i twoim problemem braku wolnych obrotów jest opóźniony zapłon problem w tym ze nie da sie już go przyspieszyc ponieważ nie pozwala na to koniec regulacji na fasolkach tego zaplonu (iskrownik maxymalnie w lewo w celu przyspieszenia zapłonu) zaplon opuzniony.Powodem tego moze być koło magnesowe którego wyciecie na klin ma w nie odpowiednim miejscu.U mnie w takim ustawieniu wolne obroty mozna powiedzieć sa ale nie stabilna nie jednak silnik nie osiaga pelnej mocy.Zaplon sprawdzony lampą stroboskopowa jest jeszcze za późny. Pozdro.
19-04-2019 16:05:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Maj - hornetino

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Cewka zapłonowa Romet Kad...
Ostatni post: kamil9480
Dzisiaj 17:46:33
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 11
Gdańska 205-tka - nie prz...
Ostatni post: bkrukl
Dzisiaj 17:43:24
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 54
Mały problem ze sprzętem ...
Ostatni post: gabriel0
Dzisiaj 15:35:20
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 92
impulsator chart 210
Ostatni post: gabriel0
Dzisiaj 15:28:14
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 197
Tuning ogara 202 FI
Ostatni post: zajeenc
Dzisiaj 13:44:25
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 25
Nakrętka półki, przełączn...
Ostatni post: Szerlok_95
Dzisiaj 12:49:51
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 25
Prototypowy silnik Charta...
Ostatni post: Deecuu
Dzisiaj 10:13:10
» Odpowiedzi: 135
» Wyświetleń: 48200
Nie wiem jak rozebrać lic...
Ostatni post: Odrestaurator
Dzisiaj 00:45:22
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 97
Zawieszenie przednie Koma...
Ostatni post: wicher
Dzisiaj 00:04:18
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 151
Wierchowina 5 - Co to za ...
Ostatni post: MarciinSLU
Wczoraj 23:47:32
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 60
Koła do Komara 2350
Ostatni post: Dawdzio
Wczoraj 23:00:35
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 59
Ogar 200 by TheKocur :D
Ostatni post: TheKocur
Wczoraj 21:46:42
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 605
Co zrobić by rodzice nie ...
Ostatni post: pioteron
Wczoraj 17:24:26
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 388
Co po "babci" Virago
Ostatni post: joozek
Wczoraj 14:43:18
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 618
Robaki ze złomu by joozek
Ostatni post: damian94
Wczoraj 14:34:09
» Odpowiedzi: 630
» Wyświetleń: 137377

Reklama