Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
romet kadet spawak dyfuzor i inne udoskonalenia
Autor Wiadomość
1204 Offline
Nowy
*

Liczba postów: 7
Imię: Dawid
Pojazd: Romet Kadet
romet kadet spawak dyfuzor i inne udoskonalenia
Witam,od jakiegoś czasu grzebie przy romecie kadecie aby polepszyc jego moc i inne parametry
zaczynając od początku przy okazji remontu wjechał nowy pełny wał,przerobiłem cylinder podnosząc kanał wydechowy na 28mm oraz poszerzyłem go do 0.6 srednicy cylindra oraz rozfrezowałem go na wylocie spalin na 27mm.sciełem pod kątem tuleje w cylindrze celem poprawienia przepływu mieszanki oraz wypolerowałem skrzynie korbową.Skróciłem również tłok od strony zasysania paliwa o 1.5mm.dałem pod cylinder uszczelke z blachy miedzianej 0.3mm oraz standardową aluminiową pod głowice. Na dniach będe montował głowice od simsona s51 z względu na lepszą komore spalania od tej rometowskiej.
na aktualnym oryginalnym przerobionym tłumiku (dospawanie rury fi 60 i zrobienie stożków wewnątrz) romet osiąga 60-62km/h GPS (na gażniku gm12f) i nie ma jakiejś wielkiej dziury między biegami (musze go kręcic min 3/4 gazu) ale ten wynik mnie nie zadowala, , więc postanowiłem zrobic dyfuzor z prawdziwego zdarzenia.
obliczony spawak i parametry podsyłam niżej dla pomocy bardziej doświadczonych osob w tym temacie mogących mi podpowiedziec co mogłbym zmienic lub poprawić by powiększyc jeszcze moc czy poprawic spawaka aby chodziło jak powinno.https://imgur.com/a/sh1dpEM

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2026 23:04:09 przez 1204.)
03-01-2026 22:59:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Norweski Zomowiec Offline
Mechanik
*

Liczba postów: 1,960
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
RE: romet kadet spawak dyfuzor i inne udoskonalenia
Bez pełnej mapy i modyfikacji małych kanałów cylindra nic tu nie wyczarujemy
Pozostałe kanały pozostają niezmienione?
Jaki to cylinder? z jakiego silnika i jakie jest jego pochodzenie?

Kąt otwarcia okna wynosi 164 stopnie przy 28mm? Wygląda na to, że coś jest źle policzone

Nie widzę wszystkich zdjętych blokad cylindra, zakładam, że nie zostały usunięte..

nie widzę także zmiany stopnia sprężania, co jest bardzo ważne dla podniesienia wydajności silnika - stopień sprężania w simsonie nie jest mi znany, ale i tak pewnie trzeba to sprawdzić

Podpowiem tylko, że stożek końcowy o kącie 8 stopni jest zbyt ostry dla 2 biegów.. dluuugich biegów. W efekcie cylinder nie będzie miał „dołu” i nie wejdzie w zakres rezonacji, w tym przypadku 6000 (może na 1 biegu...) co sprawia, że taki dyfuzor jest bezzasadny
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 00:26:59 przez Norweski Zomowiec.)
Wczoraj 00:20:22
1204 Offline
Nowy
*

Liczba postów: 7
Imię: Dawid
Pojazd: Romet Kadet
RE: romet kadet spawak dyfuzor i inne udoskonalenia
(Wczoraj 00:20:22)Norweski Zomowiec napisał(a):  Bez pełnej mapy i modyfikacji małych kanałów cylindra nic tu nie wyczarujemy
Pozostałe kanały pozostają niezmienione?
Jaki to cylinder? z jakiego silnika i jakie jest jego pochodzenie?

Kąt otwarcia okna wynosi 164 stopnie przy 28mm? Wygląda na to, że coś jest źle policzone

Nie widzę wszystkich zdjętych blokad cylindra, zakładam, że nie zostały usunięte..

nie widzę także zmiany stopnia sprężania, co jest bardzo ważne dla podniesienia wydajności silnika - stopień sprężania w simsonie nie jest mi znany, ale i tak pewnie trzeba to sprawdzić

Podpowiem tylko, że stożek końcowy o kącie 8 stopni jest zbyt ostry dla 2 biegów.. dluuugich biegów. W efekcie cylinder nie będzie miał „dołu” i nie wejdzie w zakres rezonacji, w tym przypadku 6000 (może na 1 biegu...) co sprawia, że taki dyfuzor jest bezzasadny
możliwe ze popełniłem błąd licząc odległość kanału i jest 29mm od płasczyzny cylindra ale napewno jest 164stopnie.okna płuczące i dolot fabryczne(nie wiem jak to przerobic w domowych warunkach,pilnik odpada) cylinder oryginał ZMD 023 jak na kadeta przystało,rometem chce jezdzic na codzień więc mi zależy na tym zeby miał moc po wbiciu 2ki i ładnie przyspieszał stopnia spręzania nie zwięszałem bo nie wiem jak sie za to zabrac,w silniku jest tłok wypukły z pierscieniami 1.5mm głowica nie planowana

Załączone pliki Miniatury

Wczoraj 00:51:22
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Pytanie o montaż miseczek...
Ostatni post: syn-rometowca
Dzisiaj 04:03:53
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 73
Remont
Ostatni post: Dawid.2202