Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
Jak podać Vin do rejestracji Rometa
Autor Wiadomość
meras Offline
Nowy
*


Liczba postów: 3
Imię: Sławomir
Skąd: Kaszuby
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #1
Jak podać Vin do rejestracji Rometa
Witam wszystkich Wink

Przedstawię swoją sytuację...

Dostałem od taty stary motorower Romet 3 biegowy z silnikiem 019.

Tata był drugim właścicielem i w 93 r rejestrował go na siebie. Problem polega na tym że od samego początku źle go zarejestrowali bo zamiast numeru ramy podali numer silnika. Znajomy w UK powiedział że wystarczy oświadczenie diagnosty, że jest błąd i ma wpisać numer ramyi niby będzie ok ale czy da przegląd pozytywny czy negatywny tego nie wiem. I tutaj pytanie bo numer zaczyna się od rocznika 81 * no i 6 cyfr. Czy muszę rocznik 81 też podać do numeru ramy / vin czy tylko te 6 cyfr po roczniku?

No i druga kwestia czy miały one tabliczki znamionowe? W dowodzie jest tylko marka ROMET bez modelu a wiem że teraz diagnosta będzie o to pytać. Wiecie może jaki może być model z 81 r, 3 biegowy? Może przypadkiem T 50 - 1 czy może MR 2375. Można je jakoś rozróżnić czy to wszystko to samo?

Przepraszam za brak zdjęć ale fizycznie jeszcze go nie mam Smile

Będę wdzięczny za szybką odpowiedz bo w tym tygodniu muszę iść do diagnosty i załatwić papierologię.

Z góry dziękuję za pomoc
26-02-2024 16:50:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
miszel Offline
Nowy
*


Liczba postów: 55
Imię: Michał
Skąd: Gdańsk
Pojazd: Romet Chart
Post: #2
Jak podać Vin do rejestracji Rometa
Jako numer identyfikacyjny podaje się tylko nr. Ramy (tzn. 6 znaków). Co do modelu w dowodzie wydaje mi się że w okienku model powinno być 50-T1 a w typie 2375. Tu jednak mogę się mylić i niech lepiej wypowie się ktoś obeznany
26-02-2024 16:59:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
tramwajarz Offline
Król Śmieciarek xd
*


Liczba postów: 2,140
Imię: Daniel
Skąd: Rzgów/k.Łodzi
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #3
RE: Jak podać Vin do rejestracji Rometa
(26-02-2024 16:59:22)miszel napisał(a):  Jako numer identyfikacyjny podaje się tylko nr. Ramy (tzn. 6 znaków). Co do modelu w dowodzie wydaje mi się że w okienku model powinno być 50-T1 a w typie 2375. Tu jednak mogę się mylić i niech lepiej wypowie się ktoś obeznany
t1 a 2375 to dwa rózne modele

Romet 50-T1 1979

Honda SFX 50 1995

Derbi GPR 50
2003

Romet Sport 1986
26-02-2024 17:33:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romek Offline
You are T-ONE !
*


Liczba postów: 1,988
Imię: Marcin
Skąd: NOS
Pojazd: Romet Komar
Post: #4
RE: Jak podać Vin do rejestracji Rometa
Ja mam podpisywane z rocznikiem, jeden bez ale przy przerejestrowaniu pewnie się uzupełni.

Jeśli 3biegowy to 50 T1 ale trzeba sprawdzić po cechach charakterystycznych ramy

Tabliczka to długi temat, było poruszane na forum, fabrycznie nie było w tym modelu.
26-02-2024 17:51:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
miszel Offline
Nowy
*


Liczba postów: 55
Imię: Michał
Skąd: Gdańsk
Pojazd: Romet Chart
Post: #5
RE: Jak podać Vin do rejestracji Rometa
(26-02-2024 17:33:47)tramwajarz napisał(a):  
(26-02-2024 16:59:22)miszel napisał(a):  Jako numer identyfikacyjny podaje się tylko nr. Ramy (tzn. 6 znaków). Co do modelu w dowodzie wydaje mi się że w okienku model powinno być 50-T1 a w typie 2375. Tu jednak mogę się mylić i niech lepiej wypowie się ktoś obeznany
t1 a 2375 to dwa rózne modele
Sorki, faktycznie pomyłka. Powinno być 2370
26-02-2024 18:06:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
meras Offline
Nowy
*


Liczba postów: 3
Imię: Sławomir
Skąd: Kaszuby
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #6
RE: Jak podać Vin do rejestracji Rometa
(26-02-2024 17:51:45)romek napisał(a):  Ja mam podpisywane z rocznikiem, jeden bez ale przy przerejestrowaniu pewnie się uzupełni.

Jeśli 3biegowy to 50 T1 ale trzeba sprawdzić po cechach charakterystycznych ramy

Tabliczka to długi temat, było poruszane na forum, fabrycznie nie było w tym modelu.

Kolego Romku z tego co rozumiem to podawałeś 8 cyfr z rocznikiem? A czy tak jest poprawnie? W necie jak patrzę na stare dowody to jest tylko 6 cyfr i wolę się upewnić. Bo już i tak mam namieszane w tym dowodzie bo zamiast nr ramy jest silnik i jak uda mi sie to odkręcić chciałbym już podać dobrze żeby nie mieć za kilka lat kolejnych problemów...A co do modeli to mam w dowodzie wpisane tylko Motorower / ROMET. Zastanawia mnie też to czy jest w bazie CEPiK...Teoretycznie w 1993 był rejestrowany i od tego czasu nikt się nie interesował papierologią Wink

(26-02-2024 17:51:45)romek napisał(a):  Ja mam podpisywane z rocznikiem, jeden bez ale przy przerejestrowaniu pewnie się uzupełni.

Jeśli 3biegowy to 50 T1 ale trzeba sprawdzić po cechach charakterystycznych ramy

Tabliczka to długi temat, było poruszane na forum, fabrycznie nie było w tym modelu.

I czy mógłbyś podać te cechy charakterystyczne dla 50 t1 model 2370...

Dziękuję
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2024 10:39:41 przez meras.)
27-02-2024 10:23:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romek Offline
You are T-ONE !
*


Liczba postów: 1,988
Imię: Marcin
Skąd: NOS
Pojazd: Romet Komar
Post: #7
RE: Jak podać Vin do rejestracji Rometa
Było o tym mówione wiele razy Wink

1. Romet 2375 miał małe schowki jak w Komarze, a T1 duże, lecz nie jest to reguła. Bodajże w 1979 była partia T1 z małymi schowkami, i od któregoś momentu w 1981 były już tylko małe w T1.

2. Silnik, to wiadomo. 2375 - 023 dwubiegowy, T1 019 trzybiegowy.

3. Co za tym idzie inny jest wydech i jego wspornik który go mocuje do ramy + w 2375 brak pionowego pręta.

4. 2375 ma rurkę w ramie doprowadzająca powietrze do gaźnika a T1 ma zamiast tego puszkę szmerów ssania ale nie jest to reguła w przypadku 2375 (niektóre mają puszkę i brak rurki), natomiast nie spotkałem nigdy T1 z rurka.

5. T1 ma sygnał na baterię a w 2375 jest dzwonek rowerowy.

Krótko mowiac najlepiej patrzeć na mocowanie wydechu, poza wymiarami to w 2375 jest o przekroju okrągłym (nie wiem czy to rurka czy pręt) a w T1 jest z płaskownika.

Co do dopełniania VINu rocznikiem to u mnie dwóch rzeczoznawców taki wpisało (pojazdy zabytkowe) , tak samo były problemy bo niektórzy w starych samochodach wpisywali tylko końcówkę VINu i potem trzeba było dopełniac.

Sprawdzic czy jest w CEPiK możesz w kalkulatorze OC Beesafe po nr rejestracyjnym (zapewne pokaE jakieś głupoty typu Citroen 2CV ale jak w ogóle znajdzie coś to znaczy że jest) chyba że nr był dublowany z samochodem (to kiedyś było możliwe ).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2024 17:59:00 przez romek.)
27-02-2024 17:52:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
meras Offline
Nowy
*


Liczba postów: 3
Imię: Sławomir
Skąd: Kaszuby
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #8
RE: Jak podać Vin do rejestracji Rometa
Bardzo dziękuję za szczegółowy opis i wiem że to na pewno 50 t1 Wink

Sprawdzałem na tej stronie i niestety nie znalazłem go po numerze rejestracyjnym - ma jeszcze zielone tablice i może dlatego? Oc ma wykupione więc nie wiem o co kaman...

Co do rejestracji to podać Marka - Romet, Model: 50 t1 typ: 2370? Czy samo 50 T1 bez 2370 ?

Co do numeru VIN dalej mam mentlik bo nie wiem jak podać Sad

Kurczę w google jak wpisywałem stare dowody rej. motoroweru to zawsze podawany był tylko 6 cyfrowy numer bez rocznika no i teraz kurde nie wiem...

Pozdro

Notatka od Dawdzio, 28-02-2024 14:46:25

Usunąłem zupełnie zbędny, ale za to bardzo długi cytat Wink

28-02-2024 12:28:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romek Offline
You are T-ONE !
*


Liczba postów: 1,988
Imię: Marcin
Skąd: NOS
Pojazd: Romet Komar
Post: #9
RE: Jak podać Vin do rejestracji Rometa
Diagnosta już będzie wiedział co wpisać. Ja mam wpisane Romet 50-T-1 . Nikt nigdy nie będzie się zastanawiał czy powinno być jeszcze 2370. Poza tym od pewnego czasu katalog pojazdów jest zamknięty i nie wiem czy nawet da się wpisać w ten sposób w jaki byś chciał Wink natomiast wiem że są wpisy Romet 2370 Smile

Większości motorowerów na zielonych tablicach po prostu nie przeniesiono do cepiku Smile wpisują na bieżąco jak trzeba przerejestrować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2024 17:19:33 przez romek.)
28-02-2024 17:18:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
wojakrob Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 245
Imię: Robert
Skąd: Wrocław
Pojazd: Romet Komar
Post: #10
RE: Jak podać Vin do rejestracji Rometa
(28-02-2024 17:18:48)romek napisał(a):  Diagnosta już będzie wiedział co wpisać.

A skąd on ma być expertem w sprawie Komarów?

Zawsze liczcie na siebie i składajcie wnioski z prawidłowymi danymi, które chcecie żeby wpisać.

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław
29-02-2024 14:05:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romek Offline
You are T-ONE !
*


Liczba postów: 1,988
Imię: Marcin
Skąd: NOS
Pojazd: Romet Komar
Post: #11
RE: Jak podać Vin do rejestracji Rometa
Może nie w sprawie komarów ale tego czy należy dopełniać numer czy nie.
29-02-2024 20:31:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romek Offline
You are T-ONE !
*


Liczba postów: 1,988
Imię: Marcin
Skąd: NOS
Pojazd: Romet Komar
Post: #12
RE: Jak podać Vin do rejestracji Rometa
To napiszę teraz że wychodzi że zależy to od diagnosty bo robiłem przegląd i przerejestrowałem, na przeglądzie tylko się diagnosta pytał czy to rocznik ale nie dopełniał Smile
11-03-2024 09:21:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Paliwa E10 a silniki dwus...
Ostatni post: tomangelo
Dzisiaj 12:57:20
» Odpowiedzi: 28
» Wyświetleń: 9125
Chart problem
Ostatni post: rider
Wczoraj 21:48:34
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 36
Pomoc w dobraniu gaźnika ...
Ostatni post: Franek P
Wczoraj 21:06:57
» Odpowiedzi: 63
» Wyświetleń: 2158
Klamka hamulcowa FORMOS
Ostatni post: komarek54
Wczoraj 10:18:15
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 105
Problem z adv 250
Ostatni post: Dominik5555
11-04-2024 23:10:51
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 119
Regeneracja gwintu na wyd...
Ostatni post: pitus74
11-04-2024 19:52:42
» Odpowiedzi: 23
» Wyświetleń: 17156
16' Arkus&Romet Lewiatan
Ostatni post: Knight_in_fire
10-04-2024 22:48:03
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 6323
Problem z kolorem wigry 5
Ostatni post: Dawdzio
10-04-2024 14:34:58
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 547
Kupię gaźnik do Jawki/oga...
Ostatni post: romek
09-04-2024 18:25:58
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 210
Kupię błotnik tylny do 23...
Ostatni post: Piotrekdriver1
09-04-2024 11:54:50
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 469
Jak ustawić palec wysprzę...
Ostatni post: elmer
09-04-2024 09:45:23
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 1233
Pomoc w wycenie
Ostatni post: Wicher Krzysztof
08-04-2024 07:48:22
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 434
Podróbka dellorto sha 15/...
Ostatni post: Norweski Zomowiec
06-04-2024 20:31:15
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 300
Co to za rower
Ostatni post: miszel
05-04-2024 17:12:41
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 284
Sokół
Ostatni post: zaz
05-04-2024 13:23:15
» Odpowiedzi: 28
» Wyświetleń: 2868

Reklama