Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tłok 1P? a może 2P?
Autor Wiadomość
olon Offline
Nowy
*


Liczba postów: 37
Imię: Olek
Skąd: Brodnica
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #1
Tłok 1P? a może 2P?
Witam zastanawiam się nad sensem założenia tłoka 1P do silnika 023
Tłok 1P
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/tlok-...om=listing

Tłok 2P
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/tlok-...om=listing

Który z nich lepiej sprawdzi się w lekko przerobionym ogarku ?

Jeszcze pytanie poboczne :stosujecie podkładki na sworzeń tłoka czy szersze łożysko igiełkowe ?
20-02-2024 17:41:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Norweski Zomowiec Offline
Mechanik
*


Liczba postów: 1,758
Imię: Marcin
Skąd: Zamośc
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: Tłok 1P? a może 2P?
Rometowskie silniki to są wolnoobrotowe

2p
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2024 18:47:20 przez Norweski Zomowiec.)
20-02-2024 18:46:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
olon Offline
Nowy
*


Liczba postów: 37
Imię: Olek
Skąd: Brodnica
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #3
RE: Tłok 1P? a może 2P?
nie taki wolno obrotowy do 6,5k powinien się zakręcić z gaźnikiem 16mm
A tłok 1p zapewnia niższe opory
i dlatego mam dylemat
20-02-2024 18:52:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Norweski Zomowiec Offline
Mechanik
*


Liczba postów: 1,758
Imię: Marcin
Skąd: Zamośc
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: Tłok 1P? a może 2P?
Silnik ma tyko 2 biegi oraz do tego z długimi przełożeniami? Będzie słabo ciągnął z dołu
Lepiej założyć tłok z hondy Dio z cienkimi pierścieniami
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2024 19:45:52 przez Norweski Zomowiec.)
20-02-2024 19:41:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
olon Offline
Nowy
*


Liczba postów: 37
Imię: Olek
Skąd: Brodnica
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #5
RE: Tłok 1P? a może 2P?
tłok hondy dio pasuje bez podnoszenia albo obniżania cyl ? długość płaszcza tłoka jest taka sama ?
20-02-2024 20:30:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawidiwan2020 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 21
Imię: Dawid
Skąd: Toruń
Pojazd: Romet Kadet
Post: #6
RE: Tłok 1P? a może 2P?
(20-02-2024 18:52:46)olon napisał(a):  nie taki wolno obrotowy do 6,5k powinien się zakręcić z gaźnikiem 16mm
A tłok 1p zapewnia niższe opory
i dlatego mam dylemat
Napewno Opory tarcia są mniejsze na 1 pierścieniowym tłoku jednak niepowiedziane jest że zastosowanie go będzie miało kolosalny wpływ na np. wkręcanie się na obroty czy na nagrzewanie się cylindra. Niekoniecznie trzeba stosować 1 pierścień bardziej zwróciłbym uwagę na sumaryczną szerokość pierścieni i materiał oraz czy jest np. chromowany.
20-02-2024 21:50:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo Dawidiwan2020 za ten post.
wazniak96 Offline
Smerf Mechanizator
*


Liczba postów: 603
Imię: Dawid
Skąd: Lębork
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #7
RE: Tłok 1P? a może 2P?
(20-02-2024 20:30:52)olon napisał(a):  tłok hondy dio pasuje bez podnoszenia albo obniżania cyl ? długość płaszcza tłoka jest taka sama ?
Będzie pasował bez problemu.
21-02-2024 10:26:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo wazniak96 za ten post.
olon Offline
Nowy
*


Liczba postów: 37
Imię: Olek
Skąd: Brodnica
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #8
RE: Tłok 1P? a może 2P?
Teraz pytanie: zwykły power force da radę czy trzeba szukać metora czy innego barkita ?
21-02-2024 11:36:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
skinder Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 193
Imię: Michał
Skąd: Toruń
Pojazd: Inny
Post: #9
RE: Tłok 1P? a może 2P?
Powerforce jest ok, nie brać tylko tych no-name z allegro po 15-19zł bo rzadko kiedy trzymają jakiś wymiar.
21-02-2024 11:38:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo skinder za ten post.
olon Offline
Nowy
*


Liczba postów: 37
Imię: Olek
Skąd: Brodnica
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #10
RE: Tłok 1P? a może 2P?
Tłok z power force pod wymiar 39mm kosztuje 85zł a alien o tym samym wymiarze 99zł.
Nie lepiej kupić aliena który pasuje bez przerabiania głowicy , unoszenia/obniżenia cyl i ewentualnie go trochę poprawić? tzn odciążyć, fazowanie pierścieni, polerowanie denka tłoka i zrobienie nawiertów w płaszczu

Tłok hondy pewnie ma cieńsze pierścienie i lepiej skonstruowany przez co by się nie grzał ale za to trzeba robić głowicę od nowa bo spada stopień sprężania pewnie do poziomu komarka przez co będzie słabszy na niskich i średnich obr
21-02-2024 12:02:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
wazniak96 Offline
Smerf Mechanizator
*


Liczba postów: 603
Imię: Dawid
Skąd: Lębork
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #11
RE: Tłok 1P? a może 2P?
Alien jest anodowany - chcą poprawić cokolwiek ściągniesz powłokę, która jest głównym atutem tego tłoka.
U siebie w 023 mam tłoczek z hondy bez przeróbek cylka/głowicy i szczerze nie zaobserwowałem żeby był jakiś słaby na średnich/niskich. Z drugiej strony nie mam za bardzo porównania.
21-02-2024 13:31:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
olon Offline
Nowy
*


Liczba postów: 37
Imię: Olek
Skąd: Brodnica
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #12
RE: Tłok 1P? a może 2P?
honda ma bardziej plaskie denko przez co musi być całkiem inny sqish band w głowicy, chyba najlepiej będzie zastosować z simsona albo jakiegoś starego japończyka, tylko trzeba zmienić rozstaw szpilek
21-02-2024 13:45:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Paliwa E10 a silniki dwus...
Ostatni post: tomangelo
Dzisiaj 12:57:20
» Odpowiedzi: 28
» Wyświetleń: 9135
Chart problem
Ostatni post: rider
Wczoraj 21:48:34
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 36
Pomoc w dobraniu gaźnika ...
Ostatni post: Franek P
Wczoraj 21:06:57
» Odpowiedzi: 63
» Wyświetleń: 2171
Klamka hamulcowa FORMOS
Ostatni post: komarek54
Wczoraj 10:18:15
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 105
Problem z adv 250
Ostatni post: Dominik5555
11-04-2024 23:10:51
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 119
Regeneracja gwintu na wyd...
Ostatni post: pitus74
11-04-2024 19:52:42
» Odpowiedzi: 23
» Wyświetleń: 17156
16' Arkus&Romet Lewiatan
Ostatni post: Knight_in_fire
10-04-2024 22:48:03
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 6323
Problem z kolorem wigry 5
Ostatni post: Dawdzio
10-04-2024 14:34:58
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 548
Kupię gaźnik do Jawki/oga...
Ostatni post: romek
09-04-2024 18:25:58
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 210
Kupię błotnik tylny do 23...
Ostatni post: Piotrekdriver1
09-04-2024 11:54:50
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 469
Jak ustawić palec wysprzę...
Ostatni post: elmer
09-04-2024 09:45:23
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 1233
Pomoc w wycenie
Ostatni post: Wicher Krzysztof
08-04-2024 07:48:22
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 435
Podróbka dellorto sha 15/...
Ostatni post: Norweski Zomowiec
06-04-2024 20:31:15
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 300
Co to za rower
Ostatni post: miszel
05-04-2024 17:12:41
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 284
Sokół
Ostatni post: zaz
05-04-2024 13:23:15
» Odpowiedzi: 28
» Wyświetleń: 2868

Reklama