|
|
Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje.
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 157
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje.
Chodzi mi po głowie wymiana zwieszenia przedniego w Ogarze.
Tzn nie, żebym się miał zaraz za to zabierać, albo żeby mi jakoś bardzo obecne doskwierało, ale na podobnej zasadzie jak w sąsiednim wątku, wymyślam opcje w które może się kiedyś pobawię, a może nie - zależnie od sensowności, kosztu, czasu, zapału itpitd
No więc wypatrzyłem różne amortyzatory o długościach podobnych do serii (ok. 610mm). Np takie:
https://pitbike.pl/amortyzatory/6426-lag...-kayo.html
albo takie:
https://pitbike.pl/amortyzatory/2966-lag...m-ycf.html
Nie wiem, czy półki oferowane do tych amortyzatorów pasowałyby do Ogara.
Do tego trzeba by dopasować jakieś koło z tarczą i dorobić mocowanie lampy.
Aaale jakby to się udało to nagle Ogar zacząłby normalnie amortyzować i hamować. Gdyby też te lagi wraz z półkami polakierować pod kolor, to wyglądałoby to prawie jak seria (no poza tą tarczą). W każdym razie nie byłoby to tak widoczne jak z lagami od Charta czy Simsona, gdzie przód idzie do góry i sylwetka od razu bardzo się zmienia.
Jeśli ktoś kojarzy taką modyfikację to zapraszam do podzielenia się doświadczeniami
Mój Ogar 200
|
|
| Wczoraj 12:56:44 |
|
|
grissley
Kombinator

|
RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje.
Poczytałem jeszcze o tym zawieszeniu chartowym. Raz czytam, że do krótkiej główki pasuje bez przeróbek, a innym razem, że do długiej. Trochę już zgłupiałem. To bez przeróbek to chyba też tak nie do końca, bo jakieś nakrętki/podkładki trzeba przerabiać, ale wszystkie zdjęcia ze starych wątków poznikały i jestem w du... w lesie 
Znalazłem też w starych wątkach, że można ten zawias skrócić podmieniając sprężyny - to byłby ideał, ale brakuje mi szczegółów.
Podobno niejaki Skinderr na swoim kanale wyjaśniał łopatologicznie co i jak, ale albo to już znikło, albo ja nie potrafię znaleźć...
A - no i jeszcze kwestia napędu linki prędkościomierza - nie wiem czy ktoś to jakoś rozwiązał, bo w charcie nie widzę żadnego napędu linki przy kole.
Mój Ogar 200
|
|
| Wczoraj 22:46:25 |
|
|
grissley
Kombinator

|
RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje.
grz3513k - pisałem przecież wielokrotnie, że nie chcę "czegoś nowoczesnego" (już miałem), tylko właśnie Rometa.
A usprawnianie fabryki po 40tu latach odkąd opuścił bramy fabryki to też jest jakaś rozrywka
Natomiast jeśli chodzi o ceny tych chińczyków to faktycznie są niesamowite. 125ka wyglądająca jak Chart kosztuje 7500...
Ale wątek jest nie o tym
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Dzisiaj 01:08:24 przez grissley.)
|
|
| Dzisiaj 01:06:32 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|