| 

Ocena wątku:

- 0 głosów - 0 średnio

- 1

- 2

- 3

- 4

- 5

| 

Romet Wigry? 2? 3? a może inny?

| 

| Autor | 
			Wiadomość | 

Zmotoryzowanyyy 

Nowy 

Liczba postów: 37 
Imię: Mateusz 
Pojazd: Romet Ogar 200 

| 

Romet Wigry? 2? 3? a może inny? 

Witam, nadszedł czas remontu mojego Wigry, ale najpierw trochę historii. 
Rower jest pamiątką po dziadku a także od niego zaczęła się moja przygoda z Rometami, więc jest dla mnie ważny. W 2017 roku około kwietnia – maja zdjąłem go z strychu nad pomieszczeniem gospodarczym wisiał przez 17 lat i po tylu latach ujrzał światło dzienne (niestety nie mam żadnych zdjęć z tego dnia). Rower porządnie umyłem po czym nabrał jakby blasku. Był praktycznie w całości kompletny brakował mu tylko lewego pedała. Kupiłem mu nowe dętki oraz oponę na tył z racji iż była kiepska, przednia jako tako. Po tym wyjechał na drogi w między czasie wystąpił problem z tylnym kołem mianowicie zaczęło przepuszczać nie znający się kompletnie na tym kupiłem nowe koło a wystarczyło wymienić środek piasty. Później jeździł bez większych awarii do 2020 roku.

W 2020 roku rower pękł 

prawdopodobnie stało się to na wskutek osłabienia ramy poprzez nie przyspawania mocowania błotnika, stopki które odleciało.  
Więc zapadła decyzja o remoncie która miała być o wiele wcześniej.

Przed rozbiórką

Po rozbiórce

Podczas odkręcania bagażnika blaszka pękła.

Moje pytania: 
1. Jaki to model? Na ramie wybite 77 więc to chyba rocznik

2. Był bym bardzo wdzięczny za podesłanie zdjęcia takiego roweru w oryginale. 
3. Ramę pospawać po malowaniu? czy przed? Czy może lepiej będzie wymienić cały tył z innego roweru? 
4. Zabespieczać przed piaskowaniem główkę ramy i suport w środku? co do tego celu użyć?

Ps. przepraszam jeśli jakieś pytania są głupie bo jest to moja pierwsza taka renowacja.

cdn.

|  

| 

| 17-08-2021 13:59:46 | 

| 

| 

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     1 gości

| 

|