Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Komar] Połówki nie od pary
|
Autor |
Wiadomość |
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Połówki nie od pary
Nie nie nie... Nie próbuj kombinować z karterami nie do pary!
Moja historia jest idealnym przykładem na to, że nie zawsze jest dobrze. W maju robiłem silnik. Wtedy zdecydowaliśmy o zmianie jednego z karterów. Owszem, wtedy wszystko pięknie się ułożyło, silnik pracował poprawnie i jeździł tak ładnych parę miesięcy. Gdy się zatarł, poszedł na części. Ostatnio robiłem remont drugiego silnika, ale okazało się, że kartery są padnięte, więc trzeba założyć tamte z zatartego silnika. O ile w maju pasowały idealnie, tak teraz podobno było od groma problemów ze złożeniem tego do kupy. Po złożeniu silnik miał duży opór żeby się kręcić, nawet nie odpalał. Zwyczajnie tym razem kartery się nie spasowały.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
10-03-2014 23:40:15 |
|
1 osoba postawiła piwo Quake96 za ten post:1 osoba postawiła piwo Quake96 za ten post.
romek (03-11-2014)
|
przemek95
jeździec
Liczba postów: 341
Imię: Przemek
|
RE: Połówki nie od pary
Zgadam się z przedmówcą Quake96, miałem silnik wsk 175 (060) o dwóch różnych wybitych numerach, mimo to silniki kręcił się żwawo i kręci nadal, nie miałem żadnych uszkodzeń silnika (opór przy obrocie wału czy pękające lub ukręcające się wałki).
Natomiast gdy składałem silnik 017 na dwóch innych karterach po złożeniu skrzyni i złożeniu karterów do przysłowiowej "kupy" wał nie chciał ani grama kręcić, problem ustał gdy założyłem jeszcze karter od właściwej pary.
Wniosek:
Możesz próbować złożyć silnik z dwóch karterów jeśli nie napotkasz żadnych problemów, typu ciężko kręcącego się wału lub problemem ze skrzynią biegów, lecz sam polecam znaleźć bliźniacze kartery i spokojnie na nich składać wiedząc ze takie problemy nie nastąpią
Zapraszam na "Turystykę Rometem" https://www.facebook.com/pages/Turystyka...00?fref=nf
|
|
11-03-2014 00:21:45 |
|
1 osoba postawiła piwo przemek95 za ten post:1 osoba postawiła piwo przemek95 za ten post.
romek (03-11-2014)
|
przemek95
jeździec
Liczba postów: 341
Imię: Przemek
|
|
11-03-2014 01:02:35 |
|
|