Odbudowa Komar 2351 81r. by Irmscher
|
Autor |
Wiadomość |
Irmscher
Nowy
Liczba postów: 13
Imię: Kuba
Pojazd: Romet Komar
|
Odbudowa Komar 2351 81r. by Irmscher
Cześć.
Chciałbym się przywitać jako,że jestem nowy na forum choć śledziłem je od dłuższego czasu.Moja historia z Rometami zaczęła się poprzez zajaranie kilka lat temu zabytkową polską motoryzacją pierwotnie samochodami,lecz z braków warunków zacząłem interesować się bardziej motocyklami.Na wiosnę 2013r,gdy potrzebowałem czegoś do przemieszczania się od razu pomyślałem o komarze,pomimo namowy taty na różnorakie kible i odkurzacze byłem nieugięty i stawiałem na swoje.Dotychczas jeździłem wszędzie quadem jednak po kilku dobrych latach chciałem jeździć czymś rzadkim i oldschool'owym,bez większych obaw o kontakt z policją pomimo paru prób z ich strony,żadna z nich nie doszła do skutku.
Poszukiwania komara zacząłem wczesną wiosną jednak po przekopaniu całego internetu i bardzo wielu przeprowadzonych badań środowiskowych nikt nie wiedział kto mógłby być w posiadaniu jakiegoś komara.Pod koniec czerwca okazało się,że mój dziadek ma jakiegoś komara z kwitami w stodole.Bez żadnego zastanowienia pojechaliśmy się dowiedzieć coś więcej o nim.Po przekopaniu "dosłownie" połowy stodoły objawił się nam piękny czerwony komar.Po wyciągnięciu go już nie było tak kolorowo okazało się,że stał w wodzie przez co chromów dosłownie nie było odpadł razem z rdzą,przednie lagi były spawane i krzywe,mnóstwo odprysków i niestety wżerów na prawie wszystkich elementach.Po przywiezieniu go do domu próbowaliśmy go odpalić,po wyczyszczeniu gaźnika i 3 godzinnej walce nie mogliśmy go odpalić,winowajcą okazała się świeca po wymianie jej odpalił za 2 kopnięciem.Po wypolerowaniu całego lakieru chociaż wyglądał jako tako,w takim stanie pojeździłem około miesiąca.Niestety nawarstwiające się wady i problemy zadecydowały o tym,że komar przejdzie pełną renowację.
Plany związane z komarem
-piaskowanie
-malowanie
-chromowanie na nowo wszystkich chromów
-generalka silnika
-nowa instalacja
-polerka silnika,amortyzatorów,piast
-wymiana lag na te z 2350
-nowe obręcze i szprychy
Teraz kilka zdjęć jak wyglądał przed rozebraniem(obecnie jest rozebrany i czeka na piaskowanie)
Wątek będę aktualizował wraz z postępem prac.
Wszystkich którzy przeczytali moje wypociny zapraszam do komentowania i oceniania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2013 21:58:29 przez Irmscher.)
|
|
22-10-2013 21:56:15 |
|
|
Pompuś
Unregistered
|
RE: Odbudowa Komar 2351 81r. by Irmscher
Nawet ładnie wygląda na zdjęciach. Lakier raczej nie oryginalny, nie?
Powodzenia!
|
|
22-10-2013 22:01:17 |
|
|
mikolaj.lukasik
Mechanik
Liczba postów: 1,181
Imię: mikolaj
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Odbudowa Komar 2351 81r. by Irmscher
komarek nawet nawet co to za romet kadet w tle ?
Siedem cudów Gierka
1. nie było bezrobocia
2. mimo że nie było bezrobocia, nikt nic nie robił.
3. mimo że nikt nic nie robił, plan wykonywano w 150 procentach.
4. mimo że plan wykonywano w 150 procentach, nigdzie niczego nie było.
5. mimo że nigdzie niczego nie było, każdy wszystko miał.
6. mimo że każdy wszystko miał, wszyscy wszystko kradli.
7. mimo że wszyscy wszystko kradli, to co kradli, zawsze było.
Siedem cudów Tuska
1. jest bezrobocie.
2. mimo że jest bezrobocie, wszyscy pracują.
3. mimo że wszyscy pracują, plan nie jest wykonywany nawet w 10 procentach.
4. mimo że plan nie jest wykonywany nawet w 10 procentach, wszędzie wszystko jest.
5. mimo że wszędzie wszystko jest, nie wszyscy wszystko mają.
6. mimo że nie wszyscy wszystko mają, kradną głównie ci, co mają wszystko.
7. mimo że kradną głównie ci co mają wszystko, nie udaje się nikogo złapać i niczego odzyskać.
|
|
22-10-2013 22:02:23 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|