Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
ZZR Amator by wnusiu94
|
Autor |
Wiadomość |
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
ZZR Amator by wnusiu94
W zamierzchłych czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej (lata '70), kiedy to mój dziadek pracował jako stolarz zajmował się wykonywaniem mebli na zamówienie. Jeden z klientów "po starej znajomości" za usługę zapłacił lekko przechodzonym rowerem. Dziadek zgodził się. Pojazd praktycznie jest jedyną rzeczą, która po nim została do dnia dzisiejszego. (Zmarł w '84). Rower trafił "na wieczny spoczynek" do piwnicy.
Kiedy byłem mały, był moją ulubiona zabawką. Zawsze byłem na niego "sadzany" i wydawał mi się wtedy taki duży ... Rok temu, kiedy wyrosłem już z mojego chińskiego górala zapragnąłem mieć "nowy" rower. Przypomniałem sobie o tym "czymś" w piwnicy. Wyjąłem go. Wtedy jeszcze nie widziałem jaki "kolekcjonerski, wyjątkowy i co tam jeszcze" egzemplarz posiadam. Miałem nadzieję, że będzie to "jakiś Romet". Zobaczyłem logo ZZR i przez myśl przebiegła mi myśl wywalenia go na złom. "Skoro to nie Romet, to na co mi to, pomyślałem". Wróciłem do domu, odpaliłem internet i ... tego samego dnia pojazd stał już u mechanika. Wtedy wyjechał na świat po raz pierwszy od 1984 roku. Niestety rower jest w stanie naprawdę średnim. Korba ma straszliwe bicie, wszystko tak radośnie skrzypi podczas jazdy, że prędzej mnie słychać niż widać. Dlatego zakupiłem Jubilata, a ZZR znowu stoi w piwnicy i czeka aż napadnie mnie wena i coś ciekawego z niego wydłubię.
W drodze do mechanika. Plener z niewiele młodszą komodą.
Obiecałem sobie, że na wiosnę doprowadzę go do stanu używalności. Obietnicy dotrzymam.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2013 01:58:21 przez wnusiu94.)
|
|
08-01-2013 01:50:06 |
|
|
ziman1998
Strzeżegę oryginalnych rometów
Liczba postów: 351
Imię: Szymon
Pojazd: Romet 50-T-1
|
|