Ocena wątku:
- 1 głosów - 1 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Pony] Romet Pony M2 problem z odpaleniem
|
Autor |
Wiadomość |
sqben
Nowy
Liczba postów: 19
Imię: Jakub
Pojazd:
|
[Pony] Romet Pony M2 problem z odpaleniem
Witam, kupiłem niedawno pony M2 i mam z nią cholerny problem. Mianowicie silnik nie ma siły pracować, zaskakuje, pryknie i dupa. Zmieniłem simeringi bo były totalnie wydarte. Kartery składane na sylikon+uszczelka. Wszystkie możliwe uszczelki wycinałem sam z ostatniej kartki bloku technicznego. Raz zapaliła to przejechałem się 15m i zgasła, gaźnik czyściłem, zapłon ustawiałem, iskra niebieska, paliwo powinno dochodzić(kranik drożny), gaźnik sprawny w komarku działał(podaje paliwo), kompresja jest. No nie mam pomysłu co z tą krowo się dzieje...
Już posadziłem gwint w głowicy od kręcenia świecami ...
Gdy się odpala na pych to silnik zaskakuje ale niema siły kręcić przerywa zapala i po chwili gaśnie. Gdy poda się benzynę bezpośrednio co cylindra to zaskoczy kręci i po chwili zgaśnie, bądź nie zaskoczy w ogóle.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2012 10:54:50 przez Tomasso94.)
|
|
06-05-2011 21:12:42 |
|
|
zbydrze
Rometowy elektro-elektronik
Liczba postów: 820
Imię: Zbyszek
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Romet Pony M2 problem z odpaleniem
http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthrea...anik+iskry
Zajrzyj do mojego tematu. Mój Komarek też raz chodził, a raz nie, ale wymieniłem cewkę i teraz śmiga.
Miałem też taki kłopot jak Twój. Rozpołowiłem silnik i wymieniłem wszystkie uszczelki, uszczelniacze, łożyska na wale. Ustawiłem zapłon bardzo dokładnie.
Pochodził trochę ale przestał. a okazało się że platynki się zabrudziły
Musisz zajrzeć do zapłonu. Wyczyść platynki. I koniecznie sprawdź ustawienie zapłonu (rozwarcie przerywacza 3mm przed GMP)
Zobacz klin, czy nie obcięty, lub czy nie jest za luźny.
Rzadko wchodzę, rzadko odpisuję
|
|
06-05-2011 22:15:59 |
|
|
Tomasso94
Przebiegły Administrator :D
Liczba postów: 4,036
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
09-05-2011 23:14:54 |
|
|
zbydrze
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2011 17:18:50 przez zbydrze.)
|
|
13-05-2011 17:18:28 |
|
|
Tomasso94
Przebiegły Administrator :D
Liczba postów: 4,036
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
14-05-2011 20:51:42 |
|
|
zbydrze
|
Najważniejsze, to się nie spieszyć i nie poddawać się. Weź dokładnie sprawdź wszystkie możliwe usterki (cewka, platynki, ustawienie zapłonu, zwarcia w instalacji, świeca do niczego, pęknięty pierścień, zassanie usczczelki na przekroju, przebicie na fajce lub kablu, zapchanie dysz, itp.)
Ja w moim Komarku też się głowiłem, a okazało się, że były 2 awarie. Też odstawiłem go, ale chęć pojeżdżenia wzięła górę i zacząłem grzebać w nim. Sprawdzałem każdą możliwość, każdą rzecz, której nie wymieniłem, lub nie naprawiłem. Nie wiem, co może siedzieć w twoim silniku, ale nic na siłę, pomyśl z kilka dni, i nic nie rób bez myślenia. Są przypadki, z którymi np. poprzedni właściciel nie poradził sobie, a następny pomyślał i doszedł co i jak.
Zauważyłem, że masz tyle lat, co ja Chyba juz wiesz, co robisz i umiesz logicznie myśleć.
Najlepiej mieć drugi motor, żeby 'pożyczyć' gaźnik, zapłon, świecę.
Czasami zdarza się zwarcie na stacyjce, dlatego przy naprawianiu najlepiej odpalać bez kabelków przy silniku.
Przy tego typu problemach zapłonowych wart mieć miernik unuwersalny (miejmy nadzieję, że link zadziała): http://www.chlopcyrometowcy.pl/attachment.php?aid=93
Rozpisałem się, ale chyba słusznie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2011 03:35:06 przez zbydrze.)
|
|
15-05-2011 03:30:01 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|