Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g
|
Autor |
Wiadomość |
romek
019 rzondzi

Liczba postów: 2,501
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g
Muszę napisać uczciwe
Mam wiele rometów ale żaden jeszcze mnie tak nie zdenerwował i nie upodlil jak ten
Po złożeniu motoroweru pełen radości założyłem tabliczkę i przy okazji połamalem ramkę. To był znak że lekko nie będzie. Kupiłem paliwka , odpalił po kilku kopach. Ale zaraz zaczął się dusić, zgasł i koniec. Okazało się że leje się paliwo z gaźnika. Pływak dziurawy. Wsadziłem inny - tym razem paliwo przelewa się filtrem, lecz w samym pływaku nie słychać nic. Nie wiem. Miałem nowyn chiński gaźnik to wstawiłem. Efekt taki że odpala na strzał, wkręca się... Ale nie ma siły jechać. Dużo było kombinacji. Wziąłem z motorynki gaźnik. Bez roznicy. Okazało się że tłumik jest zapchany. Nie bardzo da się go wypalić i ogólnie tam jakiejś gąbki jest napchane między przegrody. Wziąłem z motorynki również tłumik. Na tym już dało się jechać. Ale nie jest to przyjemna jazda. Jest po prostu słaby. W dodatku mimo wcześniego czyszczenia, smarowania i regulacji tylnej piasty całe koło lata. Postanowiłem zrobić to jeszcze raz, kupiłem nowe kulki. Na nowych kulkach strzela..złozylem na starych. I znów jest okej tylko na kilka metrów, zaraz kołom się luzuje tak że aż Kadet lata po drodze. Na dzień dzisiejszy są 4 problemy:
-brak mocy (być może wada chińskiego gaźnika, cylindra lub niedokładnie wypaliłem kolanko)
-twarde sprzęgło (sprężyna ?)
-luz tylnego koła (zamówiłem zestaw do konwersji na lozyska)
-zapchany wydech (zamówiłem nowy współczesny)
Mam jego po prostu dosyć. To z pewnością już ostatni Romet jakiego kupiłem. Ale niekoniecznie ostatni motorower.
Mam jeszcze pytanie, w zasadzie czemu się moze lać z gaźnika i zalewa on silnik jeśli pływak jest szczelny i zamyka zaworek iglicowy ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2025 18:32:23 przez romek.)
|
|
22-04-2025 18:30:30 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|