| 

Ocena wątku: 

1 głosów - 5 średnio12345 

| 
					Komar po szlifie na dotarciu i problemy
				 |  
			| Autor | Wiadomość |  

| jurecky   Nowy

Liczba postów: 66
 Imię: Jerzy
 Pojazd: Romet Komar

| 
			| RE: Komar po szlifie na dotarciu i problemy 

(03-11-2023 22:41:54)jurecky napisał(a):   (03-11-2023 20:49:44)Norweski Zomowiec napisał(a):  ścieło klina bo magneto nie ma spasowania stożkowego. W sumie to widać po stożku, że jest zardzewiały. Zakup w mechanicznym pastę zaworową 0, posmaruj trochę czop wału, usadź magneto na ten czop  i trzymając ręką magneto kręć starterem, aby dotrzeć stożek pod te magneto (w sumie moze i wystarczy kręcić magnetem wciskając go do czopu wału). Po zabiegu dobrze otłuścić powierzchnie i nie ma siły, aby scieło znów Teraz czaję o co chodzi, dobry pomysł. Tak uczynię.

A więc dzisiaj..... 
wymieniłem w aparacie zapłonowym śrubkę co trzyma podstawę pod kowadełko (tą co się reguluje) na ampul i dałem nieco większą podkładkę. (stara śruba miała już dosyć słaby gwint). 

Po tych moich przeróbkach wstawiłem klin i założyłem koło (nie miałem pasy tej zaworowej więc ten spiek oczyściłem past tempo). 

Coś chyba jak by mi ocierało ale nie za głośno, dźwięk z koła bo gdy zdjęte nie ma tego. Zostawiłem tak na razie. 

Ustawiłem zapłon w/g zaleceń kolegi, który pisał mi w tym poście jak to zrobić (dziękuję). Na paragon ;-) Dałem radę. 

Poszła nowa świeca zwykła, doszczelniło się też tą podkładką co w świecy jest,  przerwę jej ustawiłem jak kolega radził. 

Przelałem gaźnik, dwa kopnięcia i pali. Pięknie pali równo chodzi. Bardzo żwawo reaguje na gaz ;-) Zgasiłem teraz lekko kopnę dosłownie trochę i cyka. Zobaczymy jak długo. Jutro testy na ulicy. Zobaczymy czy ma więcej siły czy się lepiej zbiera, czy będzie chciał jechać w ogóle i czy nie będzie gasł z nienacka (nie powinien przewody w zapłonie ma teraz ok.

Zamierzam ten zapłon zmienić na CDI - pytanie - jak się tam ustawia zapłon?  
Jaki CDI polecacie (kto jaki ma i może polecić)? Od jakiego sprzedawcy itp

P.S. wczoraj dałem koła do centrowania a dziś odebrałem - super gościu mi zrobił a za całość zapłaciłem 60 zł ;-) gdyby ktoś z okolicy szukał to dam namiar na tego człowieka.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2023 00:27:02 przez jurecky.)
 |  |  
	| 05-11-2023 00:17:06 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

| Debesta   Człowiek Sztos

Liczba postów: 1,528
 Imię: Lechu
 Pojazd: Romet 2375

| 
 "Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
 |  |  
	| 05-11-2023 00:47:20 |  |  

|  

| Norweski Zomowiec   Mechanik

Liczba postów: 1,903
 Imię: Marcin
 Pojazd: Inny

| 

Zapłon cdi zakup od jakiegoś producenta np. audiobass, rakso czy turbozabytki itp. jednakże nie kupuj od oszusta z poratlu olx "serwis motocyklowy" z Gorzowa Wielkopolskiego .  
Do cdi polecam zakupić lepszy  gaźnik dellorto sha 14.12l lub lekko większego 16.16. Sam takowe mam i nie wyobrażam powrotu do oryginalnego gaźnika   . Po tych zabiegach eliminujesz ~80% problemów silnika. Jakby jeszcze zainstalować tłok od jakiegoś piaggo czy hondy dio, to silnik dłużej by by posłużył.
			 |  |  
	| 05-11-2023 12:47:16 |  |  

|  

| jurecky   Nowy

Liczba postów: 66
 Imię: Jerzy
 Pojazd: Romet Komar

| 
 |  |  
	| 05-11-2023 13:32:08 |  |  

|  

| Norweski Zomowiec   Mechanik

Liczba postów: 1,903
 Imię: Marcin
 Pojazd: Inny

| 
 |  |  
	| 05-11-2023 20:55:10 |  |  

|  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

| 

|