| 

Ocena wątku: 

0 głosów - 0 średnio12345 

| 
					komar przetarty tłok i czarna świeca
				 |  
			| Autor | Wiadomość |  

| Kacper_R   Uczeń

Liczba postów: 132
 Imię: Kacper
 Pojazd: Romet Komar

|  |  
	| 02-09-2022 19:26:22 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

| Norweski Zomowiec   Mechanik

Liczba postów: 1,903
 Imię: Marcin
 Pojazd: Inny

| 
			| RE: komar przetarty tłok i czarna świeca 

Zbyt bogatej mieszance - w sensie zbyt bogatszej w powietrze - że 85% to powietrze, a 15% paliwa (mieszanka benzyna+olej) - a powinno być po 50/50 - rozumiesz co mam namyśli?
 a z tym "kręciłem magnetem to z gaźnika strasznie głośno "strzelało powietrze", to nie wiem co masz tym sposobem sprawdzić -  na włączonym silniku sprawdza się czy zapłon jest za wczesny, czy za późny (można to odsłuchowo ocenić czy robi "buuu", czy jakby chciał, ale nie mógł wejść na obroty)

Niedostateczne sprężanie - jak rozumiem, że jak masz stopień sprężania 5 bar zamiast 8 bar, to jak chcesz jechać takowym komarem, to musisz go piłować na maksa, aby go ruszyć z miejsca itp., co wtedy silnik musi pracować dość długo na wysokich obrotach i może go zatrzeć - jest to wykonalne, gdy będzie wtedy też słaba mieszanka ben+olejowa

Możliwe, że miałeś ustawiony za wczesny zapłon - iska pojawia sie za wcześnie, hamując pracę tłoka ku górze generując po prostu energię, która nie tylko niszczy wał/łożysko - a ciepło, gdzie mały cylinder s38 nie odprowadzi i puchnie wszystko od ciepła

a gaznik wiadomo - ofc dellorto 14.12l. Bardzo sympatyczny, prosty, bezobsługowy, z ssaniem, poprawiający osiągi gaznik do silników 2t
 |  |  
	| 03-09-2022 02:47:17 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

| 

|