Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moje Karaty
Autor Wiadomość
Janek271 Offline
Nowy
*

Liczba postów: 36
Imię: Jan
Pojazd: Inny Romet
RE: Moje Karaty
(12-10-2020 18:18:57)WD40 napisał(a):  Cudne karaty!
Zadziwiające że aż tyle udało Ci się ich zgromadzić. Smile
Kolekcji można tylko pogratulować! ;D

Bardzo dziękuję, to dopiero mniej więcej połowa kolekcji Karatów, oczywiście oprócz Karatów mam i inne rowery Smile

9) Teraz czas na jakiegoś ZZR, kolej padała na złotego ZZR Karata z 1970 roku. Mam go już długo w kolekcji bo ponad 3 lata, był mało kompletny i w średnim stanie ale był złoty a wtedy bardzo chciałem mieć złotego Karata.

Po skompletowaniu brakujących części jak siodło, narzędziówka, przedni emblemat, koła na 36 szprych i oczywiście innych drobnych elementów wrócił na drogi. Wisienką na torcie były oryginalne opony Degum z żółtym bokiem które idealnie wpasowały się do złotego lakieru. Niestety jest to chyba jedyny rower który jest u mnie i nie ma dokładnej sesji zdjęciowej tuż po remoncie, dlatego niestety muszę dodać zdjęcia z zeszłorocznej przejażdżki.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2020 23:22:16 przez Janek271.)
13-10-2020 22:46:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Janek271 Offline
Nowy
*

10) Pora na kolejnego Karata, ten konkretny egzemplarz był już u paru kolekcjonerów, był nawet i na forum parę ładnych lat temu, trafił do mnie z rąk mojego kolegi Wojtka znanego tu na forum z pokaźnej kolekcji Flamingów. Karat jest bardzo ciekawy ze względu na fakt że rower pochodzi z 1970 roku a wtedy było jeszcze ZZR a nie Romet a w przypadku tego roweru się to nie zgadza, jest z 1970 roku a ma naklejkę Romet i na to wszystko posiada kolor który jest zupełnie nie spotykany w tym roczniku. Aktualnie jest już kompletny i czeka na swoją kolej po renowacji będzie z niego naprawdę fajny rodzynek.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-10-2020 21:52:13 przez Janek271.)
21-10-2020 21:51:54
[+] 1 osoba postawiła piwo Janek271 za ten post.
Janek271 Offline
Nowy
*

11) Romet Karat z 1971 roku, kupiony tak samo jak i poprzedni czyli od kolegi Wojtka znanego tu na forum jako RaszkoV. Karat aktualnie czeka na swoją kolej w kolejce z innymi rowerami.

27-10-2020 13:43:17
Janek271 Offline
Nowy
*

12) Przyszła dziś kolej na coś naprawdę ciekawego i unikatowego a mowa tu o ZZR Universal Karat z 1970 roku w chyba drugim najbardziej unikatowym kolorze jaki był na Karatach czyli zielonym metaliku, egzemplarze które znam w tym kolorze śmiało mogę policzyć na palcach u jednej ręki. Na Karata w tym lakierze polowałem kilka lat, aż wreszcie pojawił się wiosną tego roku na olx, bez żadnego wahania kupiłem go i po kilku dniach był już u mnie. Niestety nie zawsze jest kolorowo i w tym przypadku nie jest za ciekawie, bagażnik jest spawany w kilku miejscach i na domiar złego został pomalowany drugi raz tak samo jak przedni błotnik, niestety druga powłoka lakiernicza dość mocno odbiega od oryginału więc nie mogę tak tego zostawić, a trafienie takich elementów w tym kolorze graniczy z cudem, więc nie pozostaje mi nic innego jak dobranie odpowiedniego lakieru co jest też bardzo ciężkie i pomalowanie bagażnika i błotnika w kolor roweru. Mimo wszystko uważam że to był bardzo dobry zakup i rower jeszcze wróci do takiego stanu jak powinien.

29-10-2020 11:18:03
Janek271 Offline
Nowy
*

13) ZZR Karat z 1970 roku w naprawdę bardzo dobrym stanie, jest już zemną ponad rok. Kupiłem go od jednego z moich znajomych kolekcjonerów. Po dotarciu do mnie wyglądał tak:

Dość szybko ruszyłem z pracami przy nim i po gruntownym czyszczeniu i serwisie, prezentuje się naprawdę fajnie a wisienką na torcie jest duża saszetka ZZR, spotykana naprawdę rzadko.

04-11-2020 11:15:32
Janek271 Offline
Nowy
*

14) Romet Karat z 1971 roku, myślę że jest w dość niezłym stanie, po skompletowaniu i wyremontowaniu będzie naprawdę fajny.

06-11-2020 12:19:02
Janek271 Offline
Nowy
*

15) Wyjątkowy i dość mocno wyróżniający się Karat a mowa tu o ZZR Karacie z 1970 roku został przerobiony przez mojego dobrego kolegę kilka lat temu a po pewnym czasie postanowił go sprzedać i tak trafił w moje ręce. Wyróżnia go wysoka "chopperowa" kierownica i długie siodło "banan", gdy kupiłem ten rower wymagał tylko drobnego dopracowania.

Po odczekaniu na swoją kolej wziąłem się i za niego, wymieniłem w nim widelec bo poprzedni był w zupełnie innym odcieniu niebieskiego a także zmieniłem sisi bar na ładny chromowany bo tamten był pomalowany srebrzanką i mocno pordzewiały. Karat oczywiście przeszedł zabieg polerowania i czyszczenia a także został prze serwisowany. Mimo tego że nie jest zachowany w oryginale to myślę że dzięki tym przeróbką "robi robotę".

12-11-2020 14:07:26
Sib Offline
Nowy
*

Liczba postów: 52
Imię: Artur
Pojazd: Inny
"Robi robotę" to mało powiedziane. Wygląda zjawiskowo

Sokó Lux '74
Sokół '74
12-11-2020 21:26:45
maras 74 Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 181
Imię: marek
Fajna kolekcja,a Karaty szczególnie ZZR to według mnie najładniejsze składaki.
15-11-2020 21:26:12
Janek271 Offline
Nowy
*

Dzięki za miłe słowa, mi też się podobają ZZR-owskie Karaty ale i te Rometowskie mają też coś w sobie ze względu na tą różnorodność kolorów
30-11-2020 11:35:36
Janek271 Offline
Nowy
*

16) Romet Karat z 1972 roku, w sumie jest to jeden z moich ostatnich nabytków ,trafiony na OLX. Jego stan jest lepszy w rzeczywistości niż na zdjęciach a z pod warstwy brudu przebija ładny oryginalny lakier. Rower aktualnie oczekuje na swoją kolej aby przywrócić mu dawny blask.

30-11-2020 13:50:12
Janek271 Offline
Nowy
*

17) Kremowy Romet Karat z 1971 roku, nabyłem go przez olx jakieś 2 lata temu, po przyjechaniu do mnie wyglądał tak:

Karat jest naprawdę w świetnym stanie lakierniczym jak i był dość mocno kompletny więc jego odświeżenie nie było żadnym wyzwaniem i bardzo szybko wrócił na drogi.

18-12-2020 14:13:34
łogór 200 Offline
Ostatni ch#j Polski
*

Liczba postów: 690
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Ogar 200
Czym zabezpieczasz rdzę przy takim odświeżeniu?

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
18-12-2020 14:58:52
Tomasz K Offline
Nowy
*

Liczba postów: 2
Imię: Tomek
Piękne maszyny!
Mam składaka ZZR '68, jeszcze bez nazwy Karat. W kolorze czerwonym, z jasnym popielatym siodłem.
I tu mam takie pytania:
- rama jest przystosowana do poprowadzenia przewodu, co nie było standardem w Karacie, więc chcę zamontować oświetlenie. Czy przednia lampa w takim rowerze (1968r) była plastikowa biała, biało - czerwona czy może też były wersje metalowe?
- nie mam torebki na narzędzia. Na pewno była w kolorze siodła. Czy powinna mieć dwa czy jedno zapięcie?
Może ktoś ma taką na sprzedaż. Oczywiście w przyzwoitym stanie.
Pozdrawiam.
29-01-2021 12:52:05
msikorsk Offline
Nowy
*

Liczba postów: 5
Imię: Marcin
Cześć, piękny wyszedł.
Chyba dostałem ten sam model jako bazę do pracy.
Mam w związku z tym kilka pytań...

Lakierowałeś go? Jakieś zaprawki? Jeśli tak to jak dobrałeś kolor? Masz jego współczesne oznaczenie?

Czy ta szachownica pod siodełkiem to galomania czy malowanie? Jest jakiś sposób żeby ją odzyskać/pozyskać po lakierowaniu?

SIodełko... Było takie biało czerwone? Masz może wiedzę skąd takie zdobyć? A może masz gdzieś w czeluściach pozostałości?

Opony. Takie były z fabryki czy to czyjaś fantazja? Bardzo mi się podobają ale chyba nie do zdobycia...

Przepraszam, że tak męczę ale źródeł wiarygodnych informacji nie jest za wiele...

Pozdrawiam,
Marcin

(04-10-2020 17:19:11)Janek271 napisał(a):  W tym wątku zamierzam dodawać zdjęcia i opisy wszystkich moich Romet-owskich i ZZR-owskich Karatów.Trochę ich już mam i cały czas ich przybywa, więc będę po kolei publikował posty na ich temat.

1) Zaczynam więc od w sumie mojego pierwszego "poważnego" (wcześniejsze to były złomy które skończyły jako dawcy części) Karata, jest to ZZR Karat z 1969 roku w najpopularniejszym kolorze czyli czerwonym metaliku. Kupiłem go bardzo dawno bo jakieś pięć lat temu. Prezentował się wtedy nie najlepiej brakowało mu całej masy części, teraz pewnie bym nawet nie pomyślał żeby go kupić.

Po trzech latach kompletowania i w końcu doczekania się na swoją kolej, został odświeżony i na dzień dzisiejszy prezentuje się tak:

Wkrótce kolejne posty na temat kolejnych Karatów.
05-08-2025 16:38:04
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Moja nowa dojazdówka (Oga...
Ostatni post: grissley
Dzisiaj 02:14:08
» Odpowiedzi: 23
» Wyświetleń: 481
Romet ogar 200 traci moc ...
Ostatni post: łogór 200