| 

Ocena wątku:

- 5 głosów - 4.6 średnio

- 1

- 2

- 3

- 4

- 5

| 

Moje rowery

| 

| Autor | 
			Wiadomość | 

Pinio 

Złomowy łowca pierwszej kategorii 

Liczba postów: 593 
Imię: Bartek 
Pojazd: Romet Kadet 

| 

RE: Moje rowery 

Ostatnio coś mniej rowerów się pojawiało, ale w tym tygodniu wróciłem do formy. Oto moje nowe zdobycze   
Najpierw znalazłem ogłoszenie sprzedaży pakietu 20 rowerów za 2000 zł. Niestety okazało się że u tego gościa byłem już rok temu i połowę rowerów już znałem   . Ale i tak znalazłem dla siebie coś godnego uwagi.

Romet Gazela 1986 - troszeczkę nadgnita, ale co nieco da się uratować. Przynajmniej mam parę dla Waganta.

Jako drugiego wybrałem sobie Jubilata 2 z 1986. Stan nie powala, ale przynajmniej chromy zdrowe (ale nie wyczyszczone na zdjęciu)

Jak jest a jak może być

I na koniec Wigry 3 z 1978 w stanie przepięknym. Lakier całkiem dobry, chromy idealnie, błotniki nie krzywe. Jedynie osłona łańcucha jest tak odkształcona że nie da sie obrócić korby. Wie ktoś jak ją przywrócić do pierwotnego kształtu?

I jeszcze między nimi znalazła się rama do Wigry 3 z 1985

Następnego dnia kolega do mnie dzwoni i mówi "Bartek, jedź szybko na złom bo tam Kos leży" więc ja szybko jadę Konsulem aby zdążyć przed zamknięciem... A na złomie zamiast upragnionego nieskładanego Karata był pelikanopodobny rowerek zwący się FSM Kos   . Oczywiście nie wróciłem z pustymi rękami, bo moim łupem stały się takie dwa rowerki

Czyli Romet Pelikan 1984 i FSM Pelikan 2 1988. Ogólnie niezły stan obydwu, "napompuj i jedź".

Pelikan 2 ma całkiem ciekawą osłone łańcucha

Po powrocie postanowiłem odwiedzić jeszcze jeden złom. I pozyskałem na nim takowy rower

Czyli Universal chyba z Rometa Laury. Brak mu zębatki w przerzutce i osłony łańcucha. Kół jeszcze nie czyściłem, ale widać że mają potencjał

I teraz najlepsze. Romet Karat 1971 w stanie igła (no, prawie   ). Lakier piękny, chrom na kierownicy trochę gorszy, ale za to koła są idealne. Niestety poprzedni właściciel wywalił ory opony i dał nowe kendy (dętki też). I przednie koło też jest nowe, ale mam oryginalne. Karacik był całe swoje rowerowe życie w pewnej szkole, gdzie służył do zdawania karty rowerowej.

i jeszcze jedno ...

Podobają się?  

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2015 22:51:12 przez Pinio.)

|  

| 

| 01-11-2015 22:49:18 | 

| 

| 

Jurasik201 

I <3 ROMET  

Liczba postów: 313 
Imię: Dawid 
Pojazd: Inny Romet 

| 

Zazdroszcze ci tej całej kolekcji,nie wszystkie rowery są w idealnym stanie ale te Karaty,Sokoły,Wigry to po prostu są nie z tej ziemi   

W moim posiadaniu : 
Romet Wagant "1982" 
Romet Flaming "1975" 
Romet Czajka "1974"

|  

| 

| 02-11-2015 11:02:31 | 

| 

| 

Pinio 

Złomowy łowca pierwszej kategorii 

Liczba postów: 593 
Imię: Bartek 
Pojazd: Romet Kadet 

| 

(02-11-2015 11:02:31)Jurasik201 napisał(a):  Zazdroszcze ci tej całej kolekcji,nie wszystkie rowery są w idealnym stanie ale te Karaty,Sokoły,Wigry to po prostu są nie z tej ziemi   

PS nie chcesz sprzedać tego białego Karat bez błotników ? 
Strasznie mi sie podoba w tej kolorystyce   
A dziękuję, cieszę się że sie podobają   
Co do Karta to właśnie niedawno dostał błotniki i juz stoi na półce schowany przed zimą. Więc ani on, ani żaden inny Karat nie sa na sprzedaż   
 (02-11-2015 21:28:50)Sołtys napisał(a):  Ty tak zawsze cały wagon rowerów przywozisz ze złomu? 
Zależy jak jest, na wiosnę inaczej, w zimę inaczej i w upał tez inaczej. W sume te rowery były dla mnie sporym zaskoczeniem, złom teraz po 15 gr/kg, więc byłem pewny że nic nowego nie znajdę a tu proszę. 
  (02-11-2015 22:58:47)xsaman napisał(a):  a xsaman i tak powie że karat to złom :V  nie zrozumiecie ironi .. nieważne xdd ... 
Tak taaak... "Serio, tego śmiecia chcesz kupić?"   
Aha, i jeszcze dodam że na początku października kupiłem sobie Rometa Motocrossa. Stan nie powala, ale będzie robiony (nowy lakier, naklejki). Na razie jestem w fazie kompletowania częsci, jak będę miał wszystko zabieram się do pracy. To jest po prostu zbyt fajny rower, aby go zostawić tak jak jest   

I jeszcze dzięki naszemu wspaniałemu forum wpadł do mojej kolekcji oryginalny Rometowski katalog części zamiennych do rowerów z 1990 roku.

|  

| 

| 02-11-2015 23:12:06 | 

| 

| 

misiql 

Ten co się jąka  

Liczba postów: 1,039 
Imię: Michał 
Pojazd: Inny Romet 

| 

|