|
Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 244
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
Mam te sprężyny co na zdjęciu i jedną na zewnątrz, która ma za zadanie odciągać rozpierak do pozycji wyjściowej (ta na zewnątrz to de facto dwa zwoje drugu sprężystego założone na rozpierak i oparte drugim końcem o ośkę.
Nie mam na razie czasu i tak jeżdżę hamując tylko przednim, ale po pierwsze jest temat niewracającego rozpieraka (do przesmarowania - vide wpis łogóra) a po drugie nawet jak rozpierak wróci do pozycji wyjściowej to szczęki są jakby nadal przyklejone do bębna (bo koło jest zblokowane).
Tulejka latała po bębnie (brawo romek za znajomość szczegółów budowy i dedukcję) - założyłem ją poprawnie i miałem nadzieję, że problem zniknie. Ale nie zniknął. Sprężyny wydają się bardzo mocne, wyglądają jak nowe. Nie wiem, co może trzymać szczęki tak mocno, że nie będąc rozpierane rozpierakiem i przy tak mocnych sprężynach potrafią nie wracać.
Ogarnę w weekend smarowanie tego rozpieraka, no ale to nie wystarczy.
Przy okazji - zauważyłem, że te nakrętki którymi dociska się konusy (a u mnie tylko kasuje luz na łożysku maszynowym) chyba się lekko dokręcają w trakcie jazdy, bo po założeniu koła jest luźno i kręci się ok, a po dwóch dniach lekko skrzypi i jest minimalny opór. Jakby się lekko dokręciła właśnie. Potwierdzone dwa razy. Może w weekend Loctite nałożę na gwint i poczekam z godzinkę aż złapie, zanim będę składał dalej.
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2026 01:10:53 przez grissley.)
|
|
| 18-02-2026 01:10:20 |
|
|
| Wiadomości w tym wątku |
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą? - grissley - 18-02-2026 01:10:20
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|