|
Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Romet Sport na polonike
|
| Autor |
Wiadomość |
jurek_1961
Uczeń

Liczba postów: 181
Imię: Jurek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Romet Sport na polonike
Tak się kiedyś złożyło, że trafiła do mnie rama Sporta też z 1986 roku, Złożyłem na niej rower i jeżdżę na nim od sezonu 2014 i przejechałem na nim dobrze ponad 50 tys. kilometrów (z tym, że na to Forum rower trafił dużo póżniej i jeśli ktoś ma ochotę go sobie zobaczyć, to jest pod tym linkiem)
https://www.chlopcyrometowcy.pl/showthre...?tid=47969
Moim zdaniem decyzja zmiany hamulców jest słuszna, bo też nie jestem zwolennikiem tych, które tam były oryginalnie - choć są to kopie francuskich Mafaków, które (te francuskie) były przecież montowane w Jaguarach i to tych w najwyższych specyfikacjach.
Pewnie będzie trochę lepiej, ale dopiero wymiana obręczy na aluminiowe powinna poprawić więcej, choć i po tej zmianie szału pewnie nie będzie. No ale przecież hamulce w rowerach szosowych służą do zwalniania, a nie do hamowania, wszak ten kto hamuje - ten przegrywa (ale to ma zastosowanie w peletonie zawodowym)...
Natomiast najlżejsze przełożenie 42X28 (o którym myślisz) na pewno będzie znacznie lżejsze od oryginalnego, ale (jak sam wspominasz) cudów oczekiwać nie należy.
W końcu do tego co jest dzisiaj standardem w rowerach szosowych (39X34, a może być i 36X36) jeszcze będzie bardzo, bardzo daleko....
|
|
| 07-02-2026 14:26:52 |
|
|
| Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Sport na polonike - jurek_1961 - 07-02-2026 14:26:52
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|