Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Romet Sport na polonike - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Nasze rowery Romet - Sportowe (/forumdisplay.php?fid=219)
+--- Wątek: Romet Sport na polonike (/showthread.php?tid=55691)

Romet Sport na polonike - Masiaken - Wczoraj 21:39:42

W zeszłym roku kupiłem Rometa Sporta 86" i się załamałem jak to jest tragiczny rower, szczególnie w specyfikacji która mi się trafiła a mianowicie:

-przerzutka tył shimano sis
-sztyca stalowa z zwykłym jarzmem
-korby na klin z przełożeniem 46,50
-wolnobieg 5rz szosowy

Całość ważyła 13,8kg co jest po prostu abstrakcją.

Jednak rower kupiłem od pierwszego właściciela, dostałem do niego kartę gwarancyjną i całość była w dość dobrym stanie. Nawet bardzo ładnie zachowała się orygialna owijka. W tym układzie bałem się przerabiać sporta żeby nie utracić jego oryginalności.

Ale po co mi oryginalny rower jeśli nie da się nim jeździć?
Nie zrozumcie mnie źle ale oryginalne przełożenia sporta łamały mi kolana bo do pracy jeżdżę pod górkę, jednak na powrocie z pracy jeśli padało to ryzykowałem życie bo chromowane obręcze nie hamują w deszczu.

Postanowiłem więc odejść od oryginału na rzecz ucywilizowania roweru na tyle żebym mógł cieszyć się nim na codzień i bez problemu mógł przejechać 150km poloniki.

Zdjęcie po zmianie korby i przerzutki tylnej.

Plan zakłada:

1. Napęd
a. wolnobieg tylny 14-28
b. korba 42-52 | akurat miałem Thun Coronado
c. przerzutka tylna favorit

2. Hamulce
a. klamki wienmann
b. hamulce wienmann 767
(takie mi się walały w garażu)

3. mostek i kierownica
a. mostek 80mm zamiast orygialnego 110mm
b. kierownica aluminiowa

4. inne
a. napewno trzeba zmienić koła ale jeszcze nie mam pomysłu jak ugryźć temat . żeby nie utopić w tym niepotrzebnie dużo kasy
b. sztyca aluminiowa
c. może żółta owijka (na zdjęciu poniżej widać że pasuje)

Mam nadzieje że po tych przeróbkach rower będzie bardziej przyjazny przy podjazdach i oczywiście lżejszy ( chociaż oczywiście nie oczekuje cudów po sporcie na kanalizie)

Dodatkowo rower jest w rozmiarze 58 i jest trochę za duży na moje 183cm wzrostu i właśnie dlatego będzie krótszy mostek.