|
Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 244
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
No, chyba Ogarek w końcu zaczyna normalnie gadać. Dzięki filmikowi podrzuconemu przez @Elektronik wyregulowałem gaźnik śrubkami, dzięki czemu prawie zniknęły akcje przy ruszaniu. Dokładność obecnej regulacji to tak pół obrotu, więc pewnie jeszcze można usprawnić, ale to już ciężko wyczuć na ucho, więc może potestuję jeszcze w boju (czyli w trasie) na +- ćwierć obrotu.
Wymieniłem też dysze z 90tki na 80tkę i od razu znikła bariera przy której odcinało moc. Nie wiem, czy na 75 nie byłoby jeszcze lepiej, ale sprzedawca zamiast 65&75 włożył mi do paczki 2x65, więc już nie sprawdzę...
Ogólnie jedzie teraz ładnie, chociaż mam ciągle dwie niedoskonałości. Na totalnie niskich obrotach ma taką minimalną "turbodziurę" - i to chyba tylko na ciepłym. Co znaczy, że jak niechcący lekko zduszę przy ruszaniu to dostaje zadyszki i przez kilka sekund nie wie czy ma jechać czy nie i dopiero jak doślimaczy sie do tych kilku obrotów więcej, to zaczyna ciągnąć. Bieg oczywiście pierwszy.
Niekoniecznie muszę stać, to może być dojazd do ronda czy skrzyżowania, gdzie już prawie się zatrzymałem, ale nagle jest zielone i mogę jechać - wtedy jedynka i wio. No chyba, że się zdusi. Chyba nie powinien być aż tak wrażliwy (?). Podejrzewam, że tutaj mogłoby pomóc jeszcze doregulowanie śrubką (?).
Druga rzecz, to jak jadę na luzie (np z górki) i nagle wrzucam bieg, bo się teren wypłaszcza czy coś to czuję, że pomimo odkręcenia manetki przez chwilę silnik ma takie zastanowienie, jakby też takie mikrozduszenie, zanim zacznie ciągnąć. Tutaj nie wiem czego to wina, czy też regulacji śrubką czy czegoś innego. Problem jest pomijalny, ale traktuję go jako objaw, że coś jest jeszcze do usprawnienia gdzieś.
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2026 13:41:22 przez grissley.)
|
|
| 05-02-2026 13:39:14 |
|
|
| Wiadomości w tym wątku |
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą? - grissley - 05-02-2026 13:39:14
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|