|
Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 215
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
(12-01-2026 15:44:33)Norweski Zomowiec napisał(a): Jednakże z filmu wygląda, że dobrze jeździ. Za mało pokazałeś jak wchodzi z niskich na wysokie.. było przetrzymać, no ale cóż
No ale właśnie zmieniałem bieg jak już zaczynał rzęzić i dzwonić pierścieniami... A w tym momencie jest jeszcze pół manetki gazu nieodkręcone (?).
(12-01-2026 15:44:33)Norweski Zomowiec napisał(a): Można też założyć, że cylinder jest całkowicie seryjny? masz zablokowany króciec?, w tłumiku nadal siedzi blokada? i dodatkowo fabrycznie Romet jeszcze coś tam pozmieniał w zapłonie, żeby zdławić moc silnika pod polskie przepisy
Wszystko jest odblokowane, cylinder jest po portingu, zapłon jest CDI ze zmiennym kątem wyprzedzenia zapłonu.
Nie wiem przy jakich obrotach zmieniam bieg - kupiłem na razie jakiś obrotomierz, ale jeszcze muszę go podłączyć.
Aczkolwiek po tym portingu i z tym zapłonem to rzekomo miał się do 9k kręcić...
(12-01-2026 16:09:20)Dinozaur napisał(a): Wyglada mi, ze eksploatujesz silnik na zbyt krotkich dystansach i dlatego nie jestes w stanie 'wylapac - co sie z nim dzieje w ogole' ?
Bo jesli juz po '3 km' jazdy silnik mocno sie grzeje i 'traci obroty i moc' / to moze byc wlasnie stan jakby 'tuz przed przytarciem tloka', tlok lekko 'puchnie' i dlatego jeszcze bardziej wzrasta temperatura cylindra i glowicy, ale 'zdazasz' go wylaczyc i nie dopuszczasz do przytarcia - zatarcia 'na beton', bo akurat juz przejechales potrzebny dystans...?
Też się nad tym zastanawiałem. Ale w lato obróciłem 100km w jedną stronę i się nie zatarł, więc (chyba?) to nie to. Co do mocy to nie czuję, żeby ją tracił po paru kilometrach. Po prostu mam wrażenie, że powinien przyspieszać jeszcze przez tysiąc-dwa tysiące obrotów wyżej niż faktycznie to robi, ale te wrażenie (że za wcześnie muszę zmieniać bieg) jest niezależne od dystansu/rozgrzania.
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2026 17:06:39 przez grissley.)
|
|
| 12-01-2026 17:06:06 |
|
|
| Wiadomości w tym wątku |
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą? - grissley - 12-01-2026 17:06:06
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|