|
|
Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje.
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 172
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje.
(Dzisiaj 00:15:53)Norweski Zomowiec napisał(a): Jeśli zabierasz się za takie modyfikacje, które mało kto robił, a nawet w ogóle, a nawet nie wiesz, czy da się wymontować miseczki pod łożyska, to nie wróży to dobrze
Nie qmam - to muszę wszystko najpierw samemu rozebrać i sprawdzić a dopiero potem pytać? Wtedy już będę wiedział i nie będę musiał pytać 
W Ogarze jeszcze zawieszenia nie rozmontowywałem - więc nie wiem. Powiesz?
W rowerach średnice są ustandardyzowane, wystarczy wybić jedne miski, wbić nowe i gotowe, robiłem to nie raz. A jak to rozwiązano w Ogarze nie mam (póki co) pojęcia.
Jeżeli tak jak w rowerze i średnica jest standardowa, to świat i ludzie.
(Dzisiaj 00:15:53)Norweski Zomowiec napisał(a): Zakupienie lagów do Rometa Charta będzie problematyczne (bo ich było mało), a ich regeneracja kosztuje drugie tyle - jak wspominałeś. Wsadziłbyś 1000zł na głupie lagi do pospolitego ogara 200?
Nie wspominając już o dodatkowych modyfikacjach, cięciu i spawaniu elementów - postawisz to?
Myślę, że z zawiasem charta bawić się nie warto. Padło, że to najprostsze, ale po przeanalizowaniu efektu końcowego, nakładu pracy i kosztów uważam, że to bez sensu.
Natomiast w trzycyfrowej cenie można by złożyć nowe, współczesne i (chyba) porządne zawieszenie które powinno pasować nieomal P&P - obydwie półki są zaciskowe, nic nie trzeba ciąć ani spawać, po prostu ustawia się półki w takiej odległości od siebie żeby ściskały główkę i skręca je do lag. Jedynie ogranicznik skrętu może będzie trzeba wywalić, zero innych zmian.
Koszt może nabić tarczówka - ale jakby dorwać coś używanego to może nie tak bardzo. A jednak to tarczówka. Wzmocniony Ogar na regulowanym nowoczesnym zawieszeniu, z hamulcem tarczowym, to już nie był by pospolity Ogar. To byłby Ogar bardzo niepospolity - taki, co wrzuca trójkę przy 50kmh i robi stoppie nie łamiąc przednich lag 
(no dobra, trochę mnie poniosło - ale wiadomo o co chodzi  )
Mój Ogar 200
|
|
| Dzisiaj 00:38:21 |
|
|
| Wiadomości w tym wątku |
RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - grissley - Dzisiaj 00:38:21
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|