|
|
Jackmotorsowe zestawy tuningowe do 223 (Ogar 200 Jawa 50) - ktoś zna?
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 178
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Jackmotorsowe zestawy tuningowe do 223 (Ogar 200 Jawa 50) - ktoś zna?
No ok, ale z tego co pisał łogór200, to "porządnie" temat mocowania zębatki rozwiązany jest tylko w Charcie i w Simsonie. Czyli trzeba by patrzeć na przeszczep któregoś z nich.
W Simsonie zębatka tylna ma 34 zęby, więc totalnie się nie nadaje. Wygląda tak:
Zębatka od Ogara 200 ma za to 55 zębów i takie wymiary:
No i schemat:
Więc wydaje mi się, że przeróbka wyglądała by tak:
1. Kupić używkę wahacz od ogóra i od simsona. Od ogóra uciąć mocowania amortyzatorów i podnóżków i przyspawać je do simsonowego. Potem piaskowanie i malowanie.
2. Kupić używkę zębatkę od simsona. Ponieważ piasta jest grubsza, więc strzelam, że płaszczyzna zębatki jest "na prawo" od oryginalnej. Trzeba by w tej zębatce simsonowej upitolić całą część z zębami i sprawić, że element stanie się niższy. W te puste przestrzenie coś wspawać i we wspawanych elementach zrobić otwory, do których przykręci się zębatkę z Ogara. Byłaby zapewniona płaszczyzna, zębatka ogarowa oraz absorber i hamulec z simsona.
Znalazłem też coś takiego:
https://gmoto.pl/zebatka-tyl-simson-s53-...3qudFMvRlp
Opisane jako zębatka do S51, ale na takiej zębatce Simsonem chyba nie dałoby się jeździć (?). No i cena kosmos, choć to gmoto (?).
Aaale 51 zębów byłoby już całkowicie ok do ogara - zostałaby kwestia płaszczyzny zębatki
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2025 20:30:33 przez grissley.)
|
|
| 29-11-2025 19:43:53 |
|
|
| Wiadomości w tym wątku |
RE: Jackmotorsowe zestawy tuningowe do 223 (Ogar 200 Jawa 50) - ktoś zna? - grissley - 29-11-2025 19:43:53
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|