Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Żarówki ledowe w Pony M2
|
Autor |
Wiadomość |
Franek P
Uczeń

Liczba postów: 81
Imię: Franciszek
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Żarówki ledowe w Pony M2
(24-03-2024 10:28:47)miszel napisał(a): Jeśli masz napięcie zasilania 6v to przy małym obciążeniu nie wzrośnie ono. W gruncie rzeczy spadnie tylko, że mniej (prawo Ohma się kłania). Prosty sposób żeby podbić napięcie to przetwornica step-up, ale bezsensowny w przypadku jednośladu. Jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz podpiąć światła do konektora od gaszenia(ten który daje wysokie napięcie). Na 90% nie zadziała to, bo jego obwód ma bardzo niską wydajność prądową, z racji, że jest stworzony tylko po to by gasić silnik i najpewniej to będzie robił przy jakimkolwiek obciążeniu.
Dziękuję za dobre wytłumaczenie.
(24-03-2024 10:28:47)miszel napisał(a): W mojej opinii najlepiej by było zrobić ładowanie akumulatora z tego wyjścia do lamp. Oczywiście trzeba wtedy zrobić porządny układ prostowania żeby go nie uszkodzić. Dochodzi jeszcze kwestia czy akumulator ten da radę na dłuższą metę zasilać obie lampy, ale przy ledach raczej nie będzie z tym problemu.
Właśnie myślałem nad takim ładowaniem jakie Pan opisuje. Na razie mam podłączony akumulator 12v do kierunkowskazów. Czytałem na forum, że ładowanie akumulatora 12v da się zrobić tylko z przewijaniem cewek, a to mi się raczej nie uda. A może by tak jak Pan pisze (jeśli dobrze zrozumiałem) kupić akumulator 6v i zrobić do niego ładowanie z cewek? Pytanie tylko, czy te żarówki będą świecić lepiej na akumulatorze 6v niż na prądnicy (ja się na tym nie znam). Może wtedy wystarczy kupić jakieś mocniejsze żarówki na 6v?
(24-03-2024 10:28:47)miszel napisał(a): Najlepszym i najprostszym wyjściem jest chyba po prostu kupić CDI na 12v i porządne żarówki.
Myślałem nad tym, ale takie CDI od TurboZabytków to nie mały wydatek. Może kiedyś.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2024 12:34:26 przez Franek P.)
|
|
24-03-2024 12:19:36 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Żarówki ledowe w Pony M2 - Franek P - 24-03-2024 12:19:36
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|