Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[019] + K60B pytanie o filtr powietrza
|
Autor |
Wiadomość |
Maka_91
Majsterkowicz Amator

Liczba postów: 450
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: [019] + K60B pytanie o filtr powietrza
Norweski fajnie wyszło. Całkiem schludnie.
Nie mówię, że taki mokry filtr nie działa ale w Romecie jest to raczej słabo zrobione. Tam w środku jest siateczka z tworzywa. Coś tam zatrzyma ale raczej niewiele.
Może i się mylę, ale myślę, że tak jak zrobię będzie lepiej i skuteczniej niż oryginalne rometowskie rozwiązanie. Jak miałem ten oryginalny filtr i puszkę szmerów, to gdy tam zaglądałem do tej puszki, to zawsze była w środku brudna w oleju, kurzu i innych śmieciach typy jakieś paprochy, nasiona traw itp. Jeżdżę po wiejskim terenie, lesie i piaszczystych bezdrożach, polnych drogach. Nie wierzę w to, że ten siatkowy filtr był w stanie wszystko dokładnie wyłapać w taki sposób jak dobry filtr gąbkowy czy papierowy. Coś tam filtrowało na pewno ale czy wystarczająco dobrze to raczej wątpię.
Już taki filtr z Simsona wydaje się lepszy od rometowskiego. Też jest podobny i też mały ale jest więcej tego materiału filtrującego. A w gaźnikach typu dellorto wiem, że wygląda to podobnie, ale czy na pewno jest to to samo nie jestem przekonany. Myślę, że tu dużą różnice robi samo wypełnienie i rodzaj materiału filtrującego. W rometach jest siatka z tworzywa a w dellorto to nie wiem ale myślę, że coś innego.
Zresztą, nie ma co oszczędzać i robić lipy. Filtrowanie musi być dokładne i koniec.
Szkoda sobie głowy zawracać remontami itp. gdy później ma być wstawiony jakiś słaby filtr.
|
|
30-09-2022 13:00:20 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: [019] + K60B pytanie o filtr powietrza - Maka_91 - 30-09-2022 13:00:20
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|