Romet Chart 210 by Krycho
|
Autor |
Wiadomość |
girondins
Nowy

Liczba postów: 10
Imię: Krzysztof
Pojazd: Inny
|
RE: Romet Chart 210 by Krycho
Witam ponownie. Silnik rozebrany, wszystko ładnie poszło z własnoręcznie wykonanym ściągaczem i po podgrzaniu lekko karterów. Stan silnika oceniam na dobry plus. Nie jest nic uszkodzone, skrzynia i reszta części wzrokowo bardzo dobrze, jedyny minus to jeden gwint zjechany, na szczęście od dekla ze strony magneta. Brak śladów znęcania się nad silnikiem przez jakiegoś niedoświadczonego mechanika.
Teraz mam pytanie o wał, co to może być za wał z logiem wilka/człowieka/psa? Raczej nie jest to nic współczesnego bo silnik wg mnie dość dawno był remontowany, łożyska wszystkie DKF DDR, zimeringi made in poland.
Wał nie ma w ogóle luzu góra dół, natomiast można włożyć szczelinomierz 0,7mm między wał a korbowód. Jak się porusza na boki to jest minimalny luz. Nie wiem czy może tak być czy trzeba regenerować? Ogólnie wygląda bardzo dobrze. Nie chcę niepotrzebnie dawać go do regeneracji bo czasami można więcej zepsuć niż naprawić.
Szkoda że nie można nigdzie kupić nowego dobrego wału do Charta.
Pozostało mi jeszcze ściągnięcie łożysk z wału i ze skrzyni. Potem ostateczne czyszczenie i składanie.
|
|
13-11-2021 20:58:53 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Chart 210 by Krycho - girondins - 13-11-2021 20:58:53
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|