Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia
|
Autor |
Wiadomość |
seler1500
Kątówka robi bzzz
Liczba postów: 1,968
Imię: seler
Pojazd: Inny
|
RE: Romet Pony
Dzisiaj motorynka zaliczyła ok. 40 kilometrów po okolicznych ścieżkach i ścieżynkach, została również porównana do seryjnej. Reakcja właściciela: "Coś ty zrobił z tą motorynką że ona tak idzie?"
Cała trasa pokonana bezawaryjnie, prędkości rzędu 50 - 60 km/h, w zależności od ilości dziur na drodze.
Spalanie na dyszy 0.60 mm : około 2,7 - 2,8l / 100 km (przy prędkości 55 km/h).
Założyłem dodatkowo głowicę od 019 (stara była krzywa, dlatego co chwilę zmieniałem uszczelki), planuję dorobić górne mocowanie silnika, bo dolne zaczyna się wykrzywiać w lewo.
Dodatkowo zmniejszę dyszę do 0.55, bo pomimo iglicy opuszczonej na sam dół, troszeczkę zalewa poniżej połowy gazu. Mimo tego, po przejechaniu kilku kilometrów z maksymalną prędkością, elektrody świecy w kolorze ceglasto-brązowym.
Dodatkowo, jeśli na ciepłym silniku ustawię prawidłowe wolne obroty, na zimnym trzeba przytykać puszkę filtra, bo wkręca się za wysoko.
Kolejnym mankamentem jest "spadająca" kierownica, winowajca - wyrobiony wielokarb mocowania.
Ponadto manetka gazu wypada ze swojego miejsca, ale do tego już się przyzwyczaiłem. Niedługo wymienię rolgaz na taki z metalowym korpusem, wtedy powinno się poprawić.
Do wymiany kwalifikuje się również chiński łańcuch, wyciąga się jak guma. Nie polecam. (YBN) Założę favorita albo DID i będzie ok.
Pozdrawiam, Rafał
Serwis ACO pod wezwaniem świętego nikasilu
|
|
04-03-2018 20:30:39 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Pony - seler1500 - 04-03-2018 20:30:39
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|