Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Universal - przebudowa z Polo Luxa
|
Autor |
Wiadomość |
Piotr J.
Nowy

Liczba postów: 14
Imię: Piotr
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Universal - przebudowa z Polo Luxa
Witam wszystkich , jak już pisałem, stałem się szczęśliwym nabywcą cytrynowego Polo Luxa od tomka458. W dzieciństwie miałem zarówno pomarańczowego Polo Luxa , zakupionego dnia 5 maja 1974 roku w gdańskim domu towarowym "Sezam", jak też 3 biegowego "Universala" w kolorze czerwonym metalic na ramie Polo Luxa , którego mój Tata kupił mi 31 lipca 1975 roku w Pewexie przy ul. Zygmuntowskiej w Gdyni za obłędną wówczas kwotę 35 dolarów jako odrzut z eksportu (m.in. brak oświetlenia). Universal miał nr ramy 74185418. Obu rowerów nierozważnie pozbyłem się jeszcze na początku lat 80 i dopiero po kilkudziesięciu latach , jako niemłody już gość, wracam do obiektu marzeń chłopaków z lat 70. Wykonywany przeze mnie projekt nie będzie zawierał wszystkich oryginalnych części Rometa. Postanowiłem zmienić kolor na błękitny metalic z jak największą ilością białych dodatków. Nowe będzie siodełko, sissybar ( długi jak w "Universalu), pedały i chwyty. Gumowe końcówki ramy z tyłu są zakupione w sklepie z akcesoriami dla inwalidów (stopki od lasek  ).Najwięcej kłopotów przysporzyło mi zdobycie dźwigni zmiany biegów ( import z Portugalii) i osłony łańcucha ( z Kanady) , która nie jest w końcu oryginalna, choć bardzo podobna.
Na razie jestem na etapie powrotu ramy od lakiernika , przykleiłem dziś też naklejki.
akcesoria:
|
|
12-02-2017 20:08:04 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
Universal - przebudowa z Polo Luxa - Piotr J. - 12-02-2017 20:08:04
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|